Аутизмът и пубертетът

0 Comments
Spread the love

Децата с аутизъм понякога се нуждаят от повече време, за да се адаптират и разберат промените в живота си, отколкото обикновено развиващите се деца. Ако детето ви е подходящо подготвено за физическите промени, които настъпват през пубертета, е по-малко вероятно то да бъде объркано или притеснено, че нещо не е наред. Само вие познавате детето си най-добре и ще знаете колко време ще отнеме да го подготвите.

Това също зависи от това дали детето ви има поведение или навик, който може да не е подходящ за по-големи деца. Например, ако детето ви съблича дрехите си на обществено място или у дома, това трябва да се промени, преди да навлезе в пубертета и ще има нужда от допълнителна помощ, за да разбере защо вече не може да го прави.

Кога детето ще навлезе в пубертета

Кога детето ще навлезе в пубертета

Имайте предвид, че това може да започне по-рано или по-късно от посочените по-долу възрасти:

  • 10-11 години при момичета.
  • 11-13 години при момчета.

Всеки преминава през пубертета, когато тялото се променя. Промяната при мъжете е, че те ще имат по-дълбок глас и пениса им става по-голям. При жените ще настъпи менструацията и гърдите им ще растат по-големи. Особено важно е да говорите с детето си, преди това да се случи, за да може то да предвиди тези промени (Autism Speaks, n.d.).

Пубертета при дете с аутизъм

През този период те може да изпитат сексуални желания, което е нормално, но при децата с аутизъм със сензорни проблеми тези нови усещания могат да им причинят безпокойство. Освен това те могат да започнат да мастурбират, което е често срещано явление, но при дете с аутизъм може да им липсва социално съзнание и може да не знаят кога е подходящото време и място да го направят. Този въпрос трябва да се обсъди с детето ви и ако имате проблеми с това, винаги можете да получите съвети или помощ от терапевта на детето си, който с радост ще помогне.

Докато вашите деца растат и се развиват, за тях също става особено важно да знаят какви физически граници трябва да спазват и как могат да потърсят помощ, ако техните граници бъдат преминати против волята им. Книгите могат да бъдат полезни ресурси за преподаване на това, като например „Моето тяло ми принадлежи от главата до пръстите на краката“ (Английки език).

Съвети, които могат да бъдат полезни

  • Започнете отрано с преподаването за интимността;
  • Моделирайте подходящо хигиенно поведение:
  • Използвайте правилния език за частите на тялото и функциите на тялото;
  • Започнете от рано.

Колкото по-рано започнете, толкова по-добър ще бъде резултатът.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!