Дисциплина и поведение при деца с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Въведение

Един от начините децата да научат дали дадено поведение е подходящо е чрез дисциплина. Това е част от обучението на вашето дете да разбира социално приемливото и уважително поведение, както и да учи кое е правилно и кое е грешно. Прилагането на стратегии за дисциплиниране може да бъде предизвикателство, тъй като изисква от родителите да налагат последствия за негативното поведение (O’Nions, Happe, Evers, Boonen и Noens, 2018). Това предизвикателство се засилва допълнително, особено когато дисциплинирате дете с аутизъм.

Техники за възпитание при деца с аутизъм

Техники за възпитание на дете с аутизъм

Децата с аутизъм се борят да разберат невербалните сигнали за социална комуникация, като изражението на лицето и езика на тялото (Alshurman & Alsreaa, 2015). Например, дете с НАС може да не разпознае израз на гняв или твърдия език на тялото, който се изобразява от друг човек. Следователно тези недоразумения могат да направят традиционните възпитателни техники по-малко ефективни при деца с НАС, тъй като те може да не разбират последствията от своите действия. Вместо това по-нежните и последователни стратегии биха били по-ефективни, за да им помогнат да управляват поведението си.

Бъдете нежни и последователни

Децата с аутизъм са склонни да учат чрез имитация – Ако детето крещи и избухва, важно е възрастният да бъде спокоен и да реагира на поведението на детето ясно и нежно. Това би позволило на детето да имитира спокойното поведение на възрастния и по-добре да регулира емоциите си. Последователността също е от съществено значение за безопасна и ефективна дисциплина. Изследванията показват, че по-голямата част от децата с НАС реагират добре на структурирана дисциплина, тъй като разчитат много на рутини.

Постоянната дисциплина може да облекчи част от безпокойството на детето, което е често срещана характеристика при аутизма. В резултат на това, ако детето ви може да предвиди резултата, когато се ангажира с определено поведение, то може да не се почувства толкова претоварено и с времето ще научи кое е приемливо и подходящо и кое не. Например, да казвате „не“, когато детето си играе с ножици, последователно във всяка среда, в която се случва това поведение, и да не реагирате по различен начин в зависимост от ситуацията.

Комуникирайте ясно

В допълнение, използването на ясен и прост език при дисциплиниране на деца с аутизъм би било най-добрият начин да ги накарате да разберат какво се очаква от тях. Тези деца са склонни да имат проблеми с разбирането на тънкостите на вербалния език или езика на тялото. Следователно, когато детето започне да проявява негативно поведение, вместо да му казвате какво не трябва да прави, което може да обърка детето, тъй като може да не знае как да се държи в тази ситуация, вместо това го насочете какво е подходящото и приемливо поведение. Пример би бил, ако дете дърпа котката за опашката, вместо да кажете „Спри да дърпаш котката за опашката“, може да каже „Погали котката нежно“.

Разбиране на обичайното аутистично поведение

Въпреки това, не всяко поведение трябва да бъде дисциплинирано, тъй като някои поведения може да са трудни за контролиране от децата с ASD. Например, самостимулацията (въртене, люлеене, пляскане с ръце и т.н.) е много често срещана при децата с аутизъм. Тези поведения им помагат да регулират емоциите си и това би им причинило повече вреда, отколкото полза, като ги дисциплинира за това.

По същия начин много деца с НАС са чувствителни към сензорни данни. Те могат да изпитат свръхстимулация или недостатъчна стимулация, което ги кара да крещят, да хапят, да се самонараняват, като си удрят главата или избягват контакт с очи. Тези поведения са начин за облекчаване на техните сензорни нужди. В такива сценарии би било по-добре да се обмисли кои сетивни стимули причиняват поведението и да се промени средата, вместо да се налага дисциплина.

Контролиране на околната среда

Както бе споменато по-горе, средата, в която е поставено дете с аутизъм, може да играе огромна роля в поведението му. Например пренаселените или шумни места могат да бъдат причина за възбуда или чувство на неудовлетвореност. Следователно родителите биха могли да избягват да водят детето на такива места или просто да го отстранят от тази среда, преди да възникне каквото и да е негативно поведение.

Награди и последствия

Не на последно място, наградите и последствията са едни от най-ефективните техники за дисциплиниране на деца с НАС. Когато детето извърши желаното поведение, то получава награда като положително подкрепление – даване на допълнително време на детето да играе с таблет/смартфон за почистване на стаята си, когато бъде помолено.

Обратно, когато извършват нежелано поведение, последствията са доставени – Намаляване на времето им с таблет/смартфон, когато не почистват стаята си, когато бъдат помолени. По този начин е най-вероятно детето да извърши желаното поведение, тъй като ще бъде възнаградено и нежеланото поведение ще бъде намалено поради последствията, с които ще трябва да се сблъска.

Заключение

В обобщение, важно е да запомните, че децата с аутизъм не се държат по определен начин, който да бъде класифициран като лош или предизвикателен. Обикновено им е трудно да общуват и да се справят с неудобни чувства, които не знаят как да изразят. Най-важното е, че човек трябва да се научи да се вслушва в нуждите на детето си и да адаптира съответните стратегии за дисциплина. Отнема време, усилия и търпение, но те са способни на това!

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!