Какви са терапиите за синдром на Даун?

0 Comments
Spread the love

Въпреки че няма лек за синдрома на Даун, съществуват терапии и образователна подкрепа за подобряване на качеството на живот на засегнатите. Точният курс от терапии ще зависи от индивида, като се вземат предвид възрастта, цялостното здраве, околната среда и личните силни страни и ограничения.

Терапии при синдром на Даун

Не е изненадващо, че ранната намеса (интервенция) дава най-добри резултати. Малките деца са постоянно в процес на развитие на речеви и двигателни навици; като действат навреме, родителите могат да развият подходящи физически и поведенчески умения, така че те да се превърнат в навик. Дори преди дете със синдром на Даун да достигне училищна възраст, различни терапии могат да помогнат.

Логопедична терапия

Логопедичната терапия е насочена към комуникационните и езиковите умения, като се фокусира върху артикулацията, когнитивните умения и укрепването на оралните мускули (език, устни). Логопедичната терапия може да се използва на етапи кърмаче и малко дете. Общата цел е да се подобри способността на детето да общува.

Едно нещо, за което трябва да внимавате по-специално, е загубата на слуха. Поради анатомичните различия при децата със синдром на Даун, те са склонни към задържане на течности зад тъпанчето, което може да причини загуба на слуха. Въпреки че течността може да бъде източена, това понякога хронично състояние е пример за това как усвояването на слуховия език от детето може да бъде нарушено. Резултатът, разбира се, е доживотни трудности в говора и разбирането.

Комуникацията приема много форми и специфичните нужди на вашето дете ще оформят това, което е подчертано по време на терапевтичните сесии.

Физиотерапия

Физическата терапия се фокусира върху подобряването на това как човек се движи. Тъй като децата и възрастните със синдром на Даун обикновено имат слаб мускулен тонус и по-малки ръце, физическата терапия може да облекчи всички трудности, причинени от тези черти. Режимът на физическа терапия вероятно ще включва укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на цялостната координация и баланс и коригиране на позата.

Трудова терапия

трудова терапия при синдром на Даун, ерготерапия

Както подсказва името, професионалната терапия е предназначена да подобри ежедневните умения, необходими за водене на здравословен живот и успешно навигиране в обществото. За разлика от физиотерапевтите, ерготерапевтите работят за подобряване на фините двигателни умения и изпълнението на ежедневните задачи като обличане, миене на зъбите и хранене. С порастването на детето фокусът ще се измести към умения като писане и работа с компютър.

Помощна технология

Помощната технология е термин, използван за описание на устройства, които помагат на човек с увреждане да функционира по-добре. Тези устройства могат да бъдат всякакви – от слухови апарати, ръкохватки за моливи/писалки, възглавници за седалки и помощни средства за ходене до мобилни телефони с големи бутони и клавиатури с големи букви.

Таблетите със сензорен екран и компютрите са полезни за деца със синдром на Даун, които имат проблеми с извършването на фини двигателни движения. Образователният софтуер подхожда към ученето чрез взаимодействие и прилага зрение, звук и допир, което може да направи уроците по-достъпни и привлекателни.

Специално образование

Децата със синдром на Даун отговарят на условията за специално образование съгласно Закона за интеграцията на хората с увреждания. Това означава, че образователните услуги и настаняването трябва да бъдат предоставени на тези деца, докато завършат гимназия или достигнат 18-годишна възраст.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!