Как да намерим добър терапевт за дете с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Ето няколко съвета, докато се опитвате да намирите правилния терапевт за вашето дете с аутизъм.

Намирането на подходящия терапевт или психолог за разстройство от аутистичния спектър (НАС) може да бъде трудна задача за семействата. Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате специалист по поведенческо здраве, с когото да работите. Няма да има перфектно решение за всяка ситуация, но приоритизирането на реалистични цели може да ви помогне да останете фокусирани върху по-голямата картина.

Въпроси и фактори, върху които трябва да помислите, когато избирате терапевт за дете с аутизъм:

Допълнителни и алтернативни терапии за аутизъм - добри и лоши практики

Колко други деца има? Ако разглеждате център, който има много деца и има само един терапевт в персонала, има вероятност да не получите най-добрата терапия или грижа. Поддържането на ниско съотношение между терапевти и деца помага да се гарантира, че детето ви получава качествено време и внимание. Терапевтът трябва да има достатъчно време, за да включи родителите, за да осигури непрекъснатост на грижите и у дома.

Вашата терапия един на един ли е? Ако детето ви получава услуги на логопед или ABA терапия, уверете се, че тези сесии винаги се провеждат индивидуално. Ако детето ви е част от малка група, има голяма вероятност терапевтът да прекарва по-голямата част от времето в дисциплиниране и пренасочване на поведението на другите деца и детето ви ще трябва да се състезава за внимание.

Гъвкави ли са услугите, за да отговорят на индивидуалните нужди на всяко дете? Терапевтът трябва да бъде гъвкав относно местоположението на сесиите, за да отговори най-добре на нуждите на всяко семейство. Например, много семейства ще използват ABA терапия, за да им помогне да научат по-добри техники за комуникация и функционално поведение. Ако водите детето си в центъра всеки път, средата се контролира и оставя малко място за натуралистични възможности за учене. Някои семейства ще използват ABA терапия, за да им помогне в задачи, които намират за наистина предизвикателни, като пазаруване на хранителни стоки и подстригване. Тези примери са причината терапевтът да бъде гъвкав в местоположението.

Уверете се, че терапевтът на детето ви отделя време, за да поговори с вас и да ви обучи. Вашето дете може да получава най-добрите услуги за терапия на аутизъм, но ако не знаете техниките, които терапевтът използва, ще бъде трудно да приложите същите тези техники у дома и няма да има непрекъснатост на услугите между дома и центъра. Да бъдеш част от терапията на детето си създава последователност в рутината, за да помогнеш за постигане на резултатите и очакваните цели.

Уверете се, че данни се събират по време на всяка сесия. Терапевтите да използват данните, за да покажат дали техните програми са от полза за детето. Трябва да бъдат правени корекции (с помощта на събраните данни), за да може да се постигне напредък. Ако по време на сесии не се събират данни, бих поставил под съмнение ефективността на програмата. Уверете се, че вашият терапевт предоставя персонализирана (индивидуална) програмна цел за терапията на вашето дете. Някои центрове могат да използват универсални техники, но те не са ефективни, тъй като всяко дете с аутизъм е различно и уникално. Нуждите, целите и проблемите са специфични за всяко дете, дори когато децата са с една и съща диагноза.

Сътрудничество за успех! Терапевтът на вашето дете трябва да е готов да си сътрудничи с други терапевти, които вашето дете посещава, така че всички да работят за постигане на едни и същи цели. Това също е важно, за да сте сигурни, че един терапевт не пречи на ефективността на друг терапевт. Работата един срещу друг терапевт може да причини объркване, чувство на неудовлетвореност и евентуално увеличаване на негативното поведение от страна на детето, ако екипите не желаят да си сътрудничат

Терапевтът на вашето дете трябва да дава много похвали и подкрепа. Искаме нашите деца да се чувстват горди от своите постижения. Никога не трябва да има наказания или негативни коментари, направени от терапевт към детето.

Заключение

Намирането на подходящия терапевт или психолог за вашето дете с аутизъм не е лесна задача. Определете какви краткосрочни и дългосрочни цели искате да постигнете.

Терапевта и поведенческия психолог трябва да ви помогнат с планирането на целите и възможностите за терапия, както и да ви насочи в правилната посока за допълнителна подкрепа и ресурси, ако е необходимо.

Пътуването през аутизма е различно за всеки родител. Понякога може да се почувствате страшно или изолирани. Ще имате и важни моменти за празнуване, ще имате и неуспехи. Ще имате сълзи на радост и сълзи на разочарование, както всеки родител.

Успокойте се и знайте, че никога не сте сами в това пътуване. Родителите на деца с аутизъм са най-силните и смели воини, които някога ще срещнете. Свързването с други родители на деца с аутизъм също може да ви помогне да намерите ресурси, подкрепа и терапевти във вашия регион.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!