КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО СИ ДА ПОДОБРИ КОМУНИКАЦИОННИТЕ СИ УМЕНИЯ

0 Comments
Spread the love

Въпреки че комуникативните умения не се развиват естествено при деца от аутистичния спектър, все пак е възможно да се подобрят уменията им с помощта на различни техники

Много деца с аутизъм имат проблеми с комуникацията. Трудностите при започването и поддържането на разговори често пречат на децата с аутизъм да развиват приятелства и на представянето им в училище. Въпреки че комуникативните умения не се развиват естествено при децата от аутистичния спектър, все пак е възможно да се подобрят уменията им с помощта на различни техники.

Ето няколко съвета, които да помогнат на детето ви да подобри комуникативните си умения.

Използвайте визуални помощни средства

За деца, които са невербални или имат проблеми с речта и езика, картините и другите визуални средства могат да бъдат отличен начин за насърчаване на комуникацията. Можете да опитате да направите флаш карти със снимки на неща, които интересуват вашето дете. Флашкартите също могат да се използват за показване на емоции и чувства, които могат да бъдат трудни за разбиране от децата с аутизъм.

Използвайте социални истории

Социалната история е удобен инструмент, който помага на децата от аутистичния спектър да разберат по-добре различни ситуации и да им помагат да взаимодействат и да се ангажират по подходящ начин с другите. Можете да използвате социални истории, за да моделирате подходящи социални взаимодействия, като опишете ситуация с подходящи социални знаци, гледни точки на други хора и предложен подходящ отговор.

Изберете тема, която интересува детето ви

Често децата имат любима играчка, анимационен герой или супергерой, с който се идентифицират и прекарват много време в игра с него. Опитайте се да изберете тема, която интересува детето ви, за да го насърчите да се включи в разговора.

Бъдете буквални, когато е възможно

Децата с аутизъм са склонни да приемат нещата буквално. В резултат на това шегите и сарказмът могат да бъдат сложни за разбиране. Важно е да говорите ясно и да казвате какво имате предвид. Това ще помогне на детето ви, когато разговаря с другите, за да знае кога да се шегува и кога трябва да бъде сериозно.

Ролева игра

Един от най-полезните начини да помогнете на детето си да научи комуникационни и социални умения е да практикувате тези умения във въображаем сценарий. Докато играете роли, можете да бъдете измислен герой и да накарате детето си да упражнява разговорните си умения с вас.

Търпението е ключът

Както всяко друго нещо, важно е да проявите търпение, когато обучавате детето си на ново умение. Като родител може да искате да дадете на детето си това, от което се нуждае незабавно. Въпреки това е полезно да бъдете търпеливи и да позволите на детето си да разбере думите самостоятелно. Това ще им помогне да подобрят своите вербални и комуникационни умения. Също така е важно да говорите бавно, така че то да има време да обмисли и да отговори на това, което казвате.

За консултации можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!