Как да разберете дали терапията за аутизъм работи?

0 Comments
Spread the love

Родителите искат да най-доброто за децата си. Ето защо може да бъде окуражаващо да знаете, че терапията на вашето дете с аутизъм, работи добре. Искате детето ви да бъде щастливо и здраво и да функционира добре в ежедневието си и в зряла възраст.

Една от най-препоръчителните терапии за малки деца с разстройства от аутистичния спектър е приложният поведенчески анализ (ABA), който също има и някои отрицателни отзиви. Това отчасти може да се дължи на факта, че едни и същи терапии не са ефективни за всички деца. Проучването кои терапии ще бъдат най-добри за вашето дете е важна стъпка в получаването на помощта, от която се нуждаят.

Как действа ABA терапията?

ABA терапия за деца

ABA се фокусира върху подобряване на симптомите на аутизма като комуникационните умения, четенето, поддържането на външния вид, точността и др. Поведенческите анализатори често го използват като терапевтична интервенция както при възрастни, така и при деца с аутизъм.

ABA работи като:

 • Определя се кои поведения се нуждаят от намеса.
 • ABA терапевта оценява отправната точка на индивида.
 • Поставят се реалистични цели и срокове.
 • Нови умения се научават и практикуват, а негативното поведение се избягва.
 • Промените в поведението се оценяват и напредъкът се отбелязва с определени критерии.
 • Терапевтът взема решение за по-нататъшни промени.
 • Този подход работи на предпоставката, че поведението се научава и може да се променя с течение на времето. Родителите и учителите могат да преминат обучение от ABA терапевта. ABA призовава за постоянен мониторинг и оценка за постигане на най-добри резултати. Терапевти и други здравни специалисти анализират и адаптират терапията с напредването й в условия като училища, домове и обществени центрове.

Има ли алтернатива на ABA терапията?

Има и алтернативен метод на поведенческата терапия. Подходът се фокусира върху предпоставката, че разбирането на причините за поведението може да доведе до по-ефективен начин за справяне с тях.

Този подход е:

 • С помощта на експертни терапевти.
 • Фокусирани върху разглеждането на поведението като начин вашето дете да разбере света около себе си.
 • Да се срещнете с детето си там, където е, и да надграждате върху съществуващите му силни страни.
 • Въз основа на дейности, които включват интересите на вашето дете и положително подсилване.
 • Въз основа на игра, за да увеличите максимално двигателните умения и участието на вашето дете.
 • Подходи като този насърчават интерактивен начин за осмисляне на поведението на децата, като липса на зрителен контакт или избухливост, за да ги насочат по пътя на осмисляне на нови, положителни поведения, използвайки забавни и изпълнени с игри преживявания и социални взаимодействия.

Как да откриете добра терапия за вашето дете с аутизъм

Много добри терапевти, психиатри и психолози са променили значително живота на много деца с аутизъм. Тези професионалисти използват методи, които помагат на децата и третират всеки специфичен симптом на НАС, за да подобрят ефективно социалната им комуникация и да им позволят да се ориентират в ежедневието. Една добра терапия ще помогне на детето ви да се справи със сензорните проблеми, социалните умения и независимостта. Научаването на основни умения като каране на колело, обличане и изразяване на притесненията им може да промени живота на децата с аутизъм и един добър терапевт знае това.

Терапията трябва да се фокусира върху индивидуалните нужди на детето и да надгражда върху силните му страни. Ще можете да разберете дали дадена терапия работи за вашето дете, когато можете да видите положителна промяна в ежедневието му и как то се справя със ситуации, пред които се изправя независимо и автономно.

Ако се чудите дали трябва да приложите ABA като терапия при вашето дете, трябва да разберете проблемите на детето си и да говорите с професионалисти, за да определите кой подход ще работи най-добре при него. От съществено значение е да запазите непредубедеността си и да обмислите различни подходи като логопедична и трудова терапия и как те биха могли да помогнат на вашето дете по различен начин.

Не забравяйте, че няма две еднакви деца и че може да се нуждаете от комбинация от различни подходи и терапии, за да помогнете на детето си да успее.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!