Как песните могат да ускорят езиковото развитие

0 Comments
Spread the love

От раждането родителите инстинктивно използват музиката, за да успокоят и утешатт децата, да изразят любов и радост, да ангажират вниманието им и да си взаимодействат. Родителите могат да се придържат към тези естествени инстинкти, като научат как музиката може да повлияе на езиковото развитие на детето им, да подобри социалните умения и да е от полза за детето.

Музиката е повече от просто форма на релаксация или метод за повишаване на мотивацията. Слушането на музика е дейност, която изисква използването на целия мозък. Среща се във всички култури и има редица предимства не само в усвояването на езика, но и в подобряването на областите на детското развитие и готовността за училище, включително интелектуална, социално-емоционална, двигателна, езикова и цялостна грамотност.

Помага на ума и тялото да могат да работят в синхрон по-ефективно. За деца с разстройство от аутистичния спектър (НАС) това е особено важно, тъй като черта на аутистичното състояние е, че лявото и дясното полукълбо на мозъка са „извън синхрон“, което означава, че някои области, като тези, свързани с комуникацията, може да е недоразвит.

Доказателствата показват, че децата с НАС се представят по-добре от типичните деца в определени музикални умения. Например, те могат да си запомнят музика по-бързо, особенно когато е съчетана с текстове на песни. Песента отговаря на всички тези изисквания за дете с НАС. Нейните ритми, текстове и мелодии са последователни. Има формат, който не се променя. Следователно песните могат да бъдат ритуални. Форматът на песента може да бъде нещо, на което детето да разчита, да предвиди с лекота и познатост.

Когато децата пеят заедно с песента, те прилагат някои от основните елементи на езика и грамотността. Песента може да позволи на децата да се запознаят с нови думи, рими, фонеми, модели на думи и ред. Чрез повторение децата свикват с тези основи на езика и самостоятелно започват да използват думите и фразите в ежедневния си разговор.

Ето няколко начина за интегриране на песни в развитието на речта:

Ето няколко начина за интегриране на песни в развитието на речта

Представяйте песни с много ентусиазъм!

Както при всяка добра книга, имате нужда от корица, която да грабне вниманието от пръв поглед. Включете използването на кукли за пръстите, реквизити или визуални елементи, за да позволите на детето да отгатне за какво става въпрос в песента. Това не само ще ги заинтригува, но също така упражнява техните умения за мислене и разсъждение.

Пуснете песните няколко пъти и позволете на детето да участва, като пляска с ръце или пее заедно с вас. Имайте предвид, че езикът има ритъм и темпо, подобно на пеенето, всяко ниво на участие от страна на детето му позволява да комбинира тези нюанси и да стимулира езиковото си развитие. В крайна сметка то ще може да прилага това, което е научило чрез музиката, към възприемчив и изразителен език през всичките си ежедневни дейности.

Песента прави езика визуален

Друг начин децата да учат езици е чрез разпознаване на предвидими фрази. Подобно на начина, по който можем да си спомним какво се случва след това в приказките, без да се връщаме към книгите, песните могат да поканят децата да използват езикови знаци, за да предскажат какво следва в дадена фраза. Докато пеете стиховете, опитайте се да оставите римувана дума, която детето да познае. Можете също да включите използването на визуални знаци или карти като подкана. Това позволява по-скоро визуална грамотност, отколкото слухова.

Песента прави езика физически

Вероятно би било „мисията невъзможна“ детето да седи неподвижно и просто да слуша музика. Използвайте го във ваша полза! Да накарате детето да се движат и танцуват на песните, добавя кинетична модалност към усвояването на езика. Накарайте детето да създаде свои собствени творчески движения с ръцете, за да представи определени действия в песента. Всяко насърчавано действие или движение се включва в тяхното разбиране за езика.

Не забравяйте да слушате

Слушането е решаващо умение в процеса на езиковото развитие. Способността да се фокусирате върху песен и да можете да улавяте разликите в тона, ритмите и думите е умение за ранно ограмотяване.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Препратки:

https://news.usc.edu/102681/childrens-brains-develop-faster-with-music-training/

https://www.scholastic.com/teachers/articles/teaching-content/group-time-building-language-through-songs/

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!