Коя терапия е подходяща за вашето дете с аутизъм?

0 Comments
Spread the love

След като получите диагноза аутизъм, изборът на подходяща терапия за вашето дете е едно от първите и най-важни решения, които трябва да вземете. С многото възможности за избор, намирането на правилната интервенция или терапия за вашето дете, може да ви се струва непосилно.

Предлагам Ви на най-често срещаните терапии и кой може да се възползва от тях.

Разбиране на възможностите за терапия при аутизъм

Поддържащата терапия е важна и необходима за детето с аутизъм, за да развие умения за успешно бъдеще. Експертите са съгласни, че колкото по-рано детето започне терапия, толкова по-добри са шансовете му за дългосрочен успех.

Но как да разберете кой тип терапия ще бъде най-ефективен?

Ето някои въпроси, на които трябва да си отговрите, когато решавате кои терапии са най-добри за вашето дете:

 • Какви са предимствата, недостатъците и ползите от терапията?
 • Терапията отговаря ли на целите, които сте си поставили за детето си?
 • Терапевтът ще разреши ли на родителя да присъства на срещи и да участва, ако е необходимо?
 • Тази терапия ще помогне ли на детето в дългосрочен план, например когато стане възрастен?
 • Средствата Ви ще покрият ли тази терапия? Ако не, налични ли са безвъзмездни средства или други държавни ресурси, които да помогнат за плащането й?
 • Колко струва всяка сесия от тази терапия?
 • Колко често детето ви ще има срещи?
 • Има ли допълнителни разходи, свързани с тази терапия за продължаване на терапията у дома?

Налични видове терапии за аутизъм

Монтесори терапия за деца с аутизъм в София

В момента няма единно стандартно лечение за разстройство от аутистичния спектър (НАС). Въпреки това, има много начини да помогнете за минимизиране на симптомите и увеличаване на способностите. Когато хората с НАС получават подходяща терапии и интервенции, те имат най-добрия шанс да използват всичките си способности и умения.

При толкова много възможности за избор е изключително важно да направите проучване, да говорите с експерти по аутизъм и да задавате въпроси. Но имайте предвид, че не е нужно да избирате само един вид терапия. Целта на терапията при аутизма трябва да бъде третиране на уникалния набор от симптоми и нужди на вашето дете. Това често изисква комбиниран подход при терапията, който включва няколко различни вида терапия.

Трябва също така да помислите кои умения и поведения са най-важни и да се отнасяте първо към тях. Може да не е възможно да се справите с всичко наведнъж.

Поведенческа терапия (ABA)

Обичайно терапията при НАС има за цел да насърчи желаните поведения и да намали нежеланите. По-голямата част от поведенческите терапии използват методите на приложен анализ на поведението (ABA). Целта на ABA е да помогне на дете с аутизъм да разбере връзката между действията и последствията. Доказано е, че дългосрочната интензивна терапия подобрява социалните умения, интелектуалните способности и житейските умения на детето.

Ето три вида терапии, базирани на ABA:

 1. Моделът на Денвър за ранно начало (ESDM) е базиран на ABA подход, който работи най-добре при деца на възраст между 12 и 48 години. Основните му цели са положителни социални взаимодействия и подобрена комуникация и когнитивни способности. Изследвания, включително сканиране на мозъка, предполагат, че ESDM подобрява адаптивното поведение, както и езиковите и комуникационни умения.
 1. Терапия с основен метод (PRT) е базирана на игрови метод, базиран на ABA техники. Неговият основен фокус са мотивация, самоуправление, реагиране на множество сигнали и иницииране на социални взаимодействия. Според проучвания комуникативните способности на децата могат да се повлияят от нея.
 1. Обособен процес на обучение (DTT) е по-структуриран метод, базиран на ABA, отколкото PRT, който разделя умението на по-малки части. Детето получава положителна подкрепа, докато напредва през всяка стъпка. DTT е ефективен при преподаването на умения на деца с НАС и се използва от 70-те години на миналия век.

Логопедична терапия

Логопедичната терапия може да помогне на вашето дете да подобри своите вербални и невербални комуникационни умения.

Той може да води вашето дете през дейности, които изискват от него да описва своите емоции и да идентифицира предмети и хора, за да подобри вербалните си умения.

Логопедът може да научи вашето дете на жестомимичен език, сигнали с ръце или базирана на картина комуникация за умения за невербална комуникация; както и други невербални сигнали, като установяване на зрителен контакт.

Физическа терапия и ерготерапия

Двигателните умения на вашето дете могат да бъдат подобрени чрез физическа терапия. Социалният живот и чувството за благополучие на детето могат да бъдат подобрени чрез поставяне на акцент върху стойката, координацията, баланса и контрола на мускулите.

Ерготерапията помага на децата с аутизъм да научат умения за самообслужване като хранене, подстригване и обличане за училище или дейности у дома.

Когнитивно-поведенческа терапия

Децата с аутизъм могат да се възползват от когнитивно-поведенческата терапия (CBT) за разбиране на това как мислите влияят на поведението и как да се справят с трудни социални ситуации и други предизвикателства в живота.

Хранителна терапия

Хранителната терапия може да помогне на детето ви да поддържа здравословна диета, ако е придирчиво към храната. В допълнение към проблемите с костната плътност, някои деца с аутизъм се борят с храносмилателни проблеми. Някои може да проявят отвращение към определени вкусове или текстури, като например бучката на кашата или меката хлъзгавост на доматите. Следователно задоволяването на техните хранителни изисквания е от съществено значение, но може да бъде и предизвикателство.

Не е лесно да намерите правилната терапия за вашето дете с аутизъм. Ако имате нужда от помощ за планиране на цели и възможности за терапия, както и да ви напътстваме в правилната посока за допълнителна подкрепа и ресурси, можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!