Могат ли тийнейджърите с аутизъм да открият любовта?

0 Comments
Spread the love

Както при всеки тийнейджър, тийнейджърите с аутизъм също са способни да развият романтични чувства към друг, но може да се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да разберат и да се ориентират в романтичните връзки.

Обясняване на деца с аутизъм какво е „привличане“

Може да се наложи да обясните на вашето дете концепцията за привличането. Например, детето ви може да почувства изтръпване в тялото си, когато е привлечено от някого, или ще мисли много за човека и ще иска да бъде с него през цялото време. Една социална история би била идеална, за да обясните това лесно, тъй като описва ситуация, умение или концепция по отношение на съответните социални знаци, перспективи и общи отговори по търпелив и успокояващ начин, който лесно се разбира от публиката. (Carol Grey,1990)

Сексуални предпочитания

Също така би било насърчително да обясните на детето си сексуалните предпочитания на обществото. Някои хора са сексуално привлечени от противоположния пол, а други предпочитат същия пол като себе си. Сексуалността на вашето дете може да се различава от вашите очаквания. Но приемането им, независимо от тяхната сексуалност, ще се окаже полезно за развитието на вашето дете и цялостната ви връзка с детето ви.

А мен ще ме харесат ли?

Освен да разберете дали детето ви изпитва романтични чувства към някого, може също да е необходимо да определи дали този човек, от когото се интересува, също изпитва романтични чувства към него.

Освен да разберете дали детето ви изпитва романтични чувства към някого, може също да е необходимо да определи дали този човек, от когото се интересува, също изпитва романтични чувства към него.

Визуалните помощни средства също могат да бъдат полезни. Например използването на примери за това как някой може да се държи, ако е привлечен от него, би било добра идея. Снимките могат да представят човек, който се навежда напред, за да го чуе какво казва, играе си с косата му, смее се на шегите му, държи го за ръка или го насърчава да правят нещо заедно.

Можете също да включите това, да научите детето си да може да разпознава как другите могат да интерпретират поведението им. Например, ако детето ви е прекалено дружелюбно и прави жестове към някого, за да бъде по-близо до него, това може да накара другия човек да мисли, че детето ви изпитва романтични чувства към него.

Подпомагане на тийнейджъри с аутизъм да изразят романтични чувства и привличане

Тъй като тийнейджърите с аутизъм може да имат затруднения с разбирането на социалните правила или думите и езика на тялото на другите, това може да ги накара да изразят чувствата или емоциите си към друг човек по неподходящ начин. Следователно те често се нуждаят от ясни обяснения кое е подходящо и кое не. Например, детето ви може да се обажда на някого всеки ден, за да говори с него, дори когато този човек вече е показал очевидно, че не иска да му се обаждат, или непрекъснато да кани някого на среща, когато другият вече е казал „не“ многократно. Това може и да се дължи на факта, че другият се е извинил като например „Тази седмица съм зает“, вместо да каже „Не, не искам да ходя на среща с теб“.

Като родител бихте могли да обясните сценария, че когато някой каже „не“, не трябва да го питате отново. Както и когато някой се оправдава повече от два пъти, не е нужно да го питате отново. Можете също така да настроите визуални листове за напомняне, към които да се обръща.

Преодоляване на сензорни проблеми в романтичните връзки

Един от основните проблеми, които засягат романтичните връзки на тийнейджърите с аутизъм, са сензорните проблеми. Например, детето ви може да се чувства притеснено, когато прегръща други хора. Това влияе върху начина, по който вашето дете може да изрази своето привличане и привързаност към друг. Някои тийнейджъри може да не са склонни към физическо докосване в сравнение с други и това е напълно нормално. Но някои могат да започнат да приемат допира.

Можете да опитате да „десенсибилизирате“ детето си, или с други думи, постепенно да го излагате на нещо, от което се страхува, за да го освободите от фобията. Това може да бъде под формата на седене в непосредствена близост до вашето дете, когато то го позволи. След като приемат това, можете да въведете и увеличите физическия си контакт с детето. Например, докосвайте ръката му за няколко секунди, докато то свикне. Този процес може да отнеме от седмица до месеци или дори години в зависимост от детето, преди детето ви да може да приеме прегръдка от вас.

Уважителни взаимоотношения при тийнейджъри с аутизъм

Както при всички тийнейджъри, тийнейджърите с аутизъм трябва да се научат как да разпознават и поддържат уважителни отношения с партньорите си. Това би допринесло до голяма степен за здравословното сексуално и емоционално развитие. Също така насърчава младите хора да се чувстват ценени и приети такива, каквито са. Можете да помогнете на детето си да разбере как да има уважителни взаимоотношения, като го изложите на добри и лоши знаци при взаимоотношенията.

Ето някои добри знаци:

Човекът:

  • Моли ви непрекъснато да правите неща, които ви карат да се чувствате сигурни и удобно.
  • Е честен с вас и ви помага да израствате.
  • Активно ви слуша толкова, колкото вие слушате него.
  • Не очаква да направите всичко вместо него. Например, той се радват, ако искате да направите нещо различно или да излезете заедно сами или с други хора и дори ви насърчават да го направите.
  • Ви подкрепя от все сърце. Например, той показва подкрепата си, като ви казва насърчителни думи, когато сте разстроени и ви хвали за цялата ви упорита работа.
  • Не Ви дразни, не ви унижава или казва неща, които ви карат да се чувствате зле или несигурни.

Ето някои лоши знаци:

Човекът:

  • Не ви дава толкова много привързаност или не отделя достатъчно качествено време.
  • Прави обидни коментари, които ви карат да се чувствате тъпи или зле.
  • Наранява тялото ви, интимните ви части или как се чувствате към тялото си. Например той ви кара да правите нещо, от които се чувствате неудобно.
  • Не иска да се срещате с неговите приятели и семейство.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!