Научете детето си да задава въпроси

0 Comments
Spread the love

Забелязвали ли сте, че разговорите с детето ви често се водят от вас, като вие задавате въпроси, а детето ви отговаря? Ако случаят е такъв, детето ви може да има проблеми със задаването на въпроси. Една от най-разпространените трудности за децата с аутизъм са проблемите с инициирането на социални взаимодействия и задаването на въпроси. Децата с аутизъм задават по-малко въпроси и техните въпроси изпълняват по-малко функции.

Въпреки това, умението да задава въпроси е от решаващо значение, за да помогнете на детето си да се учи от средата си, тъй като то може да запълни празнините в знанията си чрез тези въпроси. С дефицит в задаването на въпроси, вашето дете може да има намалени възможности за учене в сравнение с връстниците си. Трудностите при задаването на въпроси са свързани с множество негативни дългосрочни резултати, от дефицитни адаптивни умения до по-лошо функциониране в училище (Squires & Bickel, 2015). Следователно задаването на въпроси е жизненоважно умение, което вашето дете трябва да усвои.

Категории въпроси

Въпросите кой, какво, кога, къде, защо и как, са първата категория въпроси, които трябва да се преподават, тъй като те са по-структурирани по природа. Всички тези въпросипредизвикват ясни типове отговори (напр. „кога“ се отнася за времето, „къде“ се отнася за местоположението), което улеснява вашето дете да формулира въпрос според неговите желания и нужди. Преди да научите детето си да използва този тип въпроси, то първо трябва да може да отговаря добре на подобни въпроси. След като детето ви разбере как се използва въпросът, можете да научите детето си как то да ги използва.

За да преподавате функционално задаване на въпроси, трябва да измислите ситуации, които са естествено укрепващи и контекстуално подходящи, за разлика от преподаването чрез учене наизуст. Естествено подсилващите ситуации се отнасят до ситуации, при които въпросите на вашето дете са пряко свързани с желаната от него вещ/дейност.

Например искането на цветни моливи за дейност по рисуване е естествено укрепваща, докато искането на цветни моливи при липса на дейност по рисуване не е. Няма полза от цветни моливи, когато детето ви не иска да рисува. По този начин измислените ситуации за задаване на въпроси често следват процеса на задържане на информация/елементи и изчакване детето ви да зададе правилния въпрос, преди да даде желаната информация/елементи.

Няколко ефективни стратегии, за да научите детето си да задава въпроси:

ефективни стратегии, за да научите детето си да задава въпроси

Въпроси „Какво“.

Поставете предметите, които вашето дете харесва, в непрозрачна торбичка. Когато извадите предмет, подканете го да попита „Какво е това?“. Покажете на детето си предмета и го оставете да играе с него, след като детето ви е задало въпроса. Превърнете го в игра, като многократно изваждате предмети, които вашето дете харесва, докато може спонтанно да зададе въпроса без подкани. След това бавно заменете елементите с неукрепващи елементи, с които детето ви не е запознато, така че то да се научи да задава въпроса, когато му бъде представен нов непознат елемент. И накрая, представяйте нови артикули без чантата, докато детето ви спонтанно зададе въпроса, без да бъде подканено.

Въпроси „Кой“.

Съберете някои предмети, които детето ви харесва, и привлечете семейството, хора които са познати на детето ви, за да участват в тази дейност. Ще чакате в една стая с детето си, а избраните от вас участници ще се редуват да чукат на вратата и да казват: „Имам подарък за теб!“. В този момент подскажете на детето си да попита „Кой е?“. Когато детето ви зададе въпроса, отворете вратата, дайте отговор, напр. „Татко е!“ и накарайте вашия участник да подари подаръка. Бавно изчезвайте изречението „Имам подарък за вас!“, така че детето ви да може да зададе въпроса, след като чуе почукване на вратата. Можете също така да подготвите книги с приказки с герои, скрити в издърпващи се части, и детето ви да зададе въпроса, преди да го издърпа.

Въпроси „Къде“.

Скрийте елементите, от които детето ви се нуждае, за да завърши дейности, които му харесват, напр. рисуване и го подканете да попитат „Къде е …..?“, когато разберат, че тези елементи липсват. Например, скрийте четките за рисуване, когато детето ви иска да рисува. Когато детето ви разбере, че четките липсват, подканете го да попита: „Къде са четките?“.

Въпроси „Как“.

Подарете на детето си забавна играчка с механизми, които то не знае как да управлява. Когато детето ви се затруднява да играе с играчката, подканете го да попита: „Как да я използвам?“. Можете също така да поставите любимите им предмети в кутия, която те не знаят как да отворят, и да ги подканите да зададат въпроса, преди да ги научите как да я отворят.

Въпроси „Кога“.

Кажете на детето си, че и двамата ще правите определена дейност, която детето ви харесва, напр. „Отиваме в зоологическата градина.“, „Ще играем с Лего.“, без да споделяте кога ще го направите. Подканете детето си да попита: „Кога отиваме?“. От решаващо значение е да изберете дейности, които нямат редовно време в ежедневието на вашето дете. Например, ако четете книги с приказки с детето си само по време на лягане, казването на детето ви „Ще четем книги с приказки“ няма да предизвика мотивация да попита „Кога?“, тъй като детето ви вече знае, че това ще се случи по време на лягане.

Въпроси „Защо“.

Първо направете нещо необичайно, което интересува детето ви, за да привлечете вниманието му. Обърнете внимание, че трябва да имате основателна причина за новите си действия. Например, можете да поставите четките им за рисуване (предмети, които вашето дете харесва) върху стойката за сушене на пране (необичайно място) или да съберете всички столове от къщата в банята. След това подканете детето си да попита „Защо правиш това?“ и дайте съответния отговор, напр. „Суша четките“ или „Мия столовете“.

Като се възползвате от ежедневните събития и правите промени в ситуациите, за да мотивирате детето си да задава въпроси, детето ви ще получи повече възможности за практика.

Практикуването на въпроси в естествени контексти също помага на детето ви да научи кога е подходящо да задава всеки въпрос и увеличава шансовете за спонтанна комуникация в естествени условия. Чрез тези прости стратегии можете да помогнете на детето си да се научи как да започне да задава въпроси и какви въпроси да задава и в какъв контекст!

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!