Начини за възпитание на деца и тийнейджъри с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Начините на възпитание и дисциплина са повече от просто порицаване и мъмрене на децата, те са изградени върху умения за слушане и общуване помежду ви.

Начина на възпитание също насочват децата към правилно поведение в различни ситуации от ежедневието им, като помагат на децата да:

  • Разпознаване на подходящи и неподходящи действия/поведения;
  • Развиване на здрави социални умения, като например как да се разбират с връстниците си, както при настоящи, така и за нови приятелства;
  • Научаване да разбират, управляват и изразяват чувствата си добре.

Начините за възпитание при деца и тийнейджъри с аутизъм

Ето някои начини за възпитание, които могат да помогнат на децата лесно да определят и разграничават подходящо от неподходящо поведение:

Хвалете и награждавайте детето за подходящо поведение

Когато децата се хвалят за доброто им поведение, е по-вероятно те да продължат да се държат добре! Използвайте описателна похвала, където казвате на детето си точно за какво го хвалите. Това е най-доброто за насърчаване на доброто поведение. Например „Оценявам как остана спокоен, когато не спечели играта“.

Много деца и тийнейджъри с аутизъм реагират добре на социални похвали, но някои може да не реагират така добре. Ако детето ви е склонно да се отдръпва от другите около себе си, то може да не е толкова мотивирано от словесни похвали. Или ако детето ви има ограничени езикови способности или е невербално, то може изобщо да не е в състояние да разбере положителните думи, които му казвате.

Родителите могат активно да работят върху това с децата си, като ги учат как да реагират на похвала. Първоначално това може да бъде под формата на добавяне на нещо, което да помогне на детето да асоциира положителни думи с неща, които харесва. Това може да е играчка или занимание. В крайна сметка детето може само да започне да се зарадва на похвалата.

Определяне на ясни правила на поведение

Наличието на правила е важно и може да се определи не като строги режими в този контекст, а като положителни твърдения, които помагат на децата да научат правила и граници в семейството си, както и начин за развиване на добри навици.

Правилото може да бъде, че детето не може да гледа анимационни филми, докато не свърши всичките си домашни за деня. Например, „Първо свърши работата си, след това гледай анимация.“ Родителите могат също да използват визуална подкрепа, като флаш карти, за да покажат какво трябва да се направи първо. Ако не са приключили със задължението, все още няма да има забавления.

Включете положителни и отрицателни последици за поведението

Последствията са нещо, което се случва, след като детето ви се държи по определен начин. Те могат да бъдат както положителни, така и отрицателни.

Положително: Например, детето получава повече време на детската площадка, ако изяде закуската си.

Отрицателно: Например игрите/играчките се прибират за 15 минути, ако детето ги разхвърля навсякъде.

Последствията могат да се използват взаимозаменяемо, за да ръководят поведението на вашето дете. Но трябва да се даде по-голям приоритет на това да дадете положително внимание на детето си, за да се държи по начини, които харесвате. Следователно, минимизиране на използването на негативни последици.

Обучение на социални умения за използване в непознати и предизвикателни ситуации

Понякога децата и тийнейджърите с аутизъм може да изглеждат така, сякаш умишлено се държат неадекватно. Но в действителност те нямат уменията да се справят с непознати или трудни ситуации, както ние.

Например детето не поздравява някого. Те не са груби умишлено, може просто да не знаят как трябва да поздравят човека. Или може да започнат да се удрят от разочарование, тъй като определен звук или шум ги разстройва. И дори да се напикават, защото харесват топлината и усещането на мокрите дрехи, а не защото искат да ви разстроят или да направят нещо нередно нарочно.

Ролевите игри, видео моделирането и социалните истории са добри стратегии за подпомагане на децата и тийнейджърите с аутизъм да развият социални умения. Освен това разделянето на задачите на по-прости стъпки може да ги насърчи да научат ежедневни умения, като например как да поискат нещо, от което се нуждаете, или как да облекат дерхите са за училище.

В заключение, наличието на стратегии за дисциплина е от съществено значение, тъй като те могат да действат като форма на рутина, в която децата с аутизъм процъфтяват, и също така да им помогнат да ги настроят за успех, когато родителите хвалят и насърчават желаните поведения. Установяването на правила и ограничения е начин също така да се засилят тези практики, които от своя страна могат да бъдат източник на комфорт и за децата с аутизъм.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!