Поведенчески стратегии работещи при аутизъм

0 Comments
Spread the love

Грижата за дете или тинейджър с аутизъм може да се превърне в истинско предизвикателство за родителите. С ранна диагностика и правилна намеса децата от спектъра могат да учат добре и да имат най-добро поведение, особено с помощта на доказани поведенчески стратегии.

Поведенческите стратегии и аутизъм

Поведенческите стратегии и аутизъм

Така че сега може би се чудите…

Какво представляват поведенческите стратегии?

За да отговоря на това, поведенческите стратегии са „рутинни“ неща, които помагат на детето ви да се аклиматизира към неговата или нейната среда. Тези стратегии ви помагат да научите детето си как да се държи в определени ситуации, като първо разберете поведението му и направите нещо (стратегия), за да го накарате да подобри това поведение възможно най-добре в социални ситуации.

Не забравяйте, че като разстройство от спектъра, симптомите на аутизма могат да бъдат леки или тежки в някои случаи. Независимо от това, някои стратегии за поведение все още работят, независимо къде се намират в спектъра.

Ако сте готови, ето нещата, които можете да направите, за да помогнете на детето си.

Задайте реалистични очаквания

Аутисти или не, всички деца се възползват от очакванията, които са им поставени. Когато задавате очаквания като определени правила или процедури, вие сте в състояние да създадете по-добра структура и последователност за вашето дете, особено когато има аутизъм.

Имайте предвид, че когато задавате очаквания, това означава да знаете от какво се нуждае вашето дете, за да може да изпълни задачата си. Като разстройство от спектъра, симптомите на аутизма могат да варират. Това също означава различни нужди за всяко дете.

Например, можете да обучите детето си да седи пред масата за вечеря и да очаква да яде и да чака, докато му бъде сервирана храната. Или ако си лягат, първо трябва да си измият зъбите.

Трябва обаче да сте сигурни, че прилагате тези „очаквания“ последователно и че те следват, така че да видите подобрение в поведение на детето. Освен това определянето на очаквания помага на детето ви да знае какво да очаква или какво ще се случи след това, така че да не е объркано какво трябва да направи.

Научете ги на управление на времето си

Децата и хората с аутизъм често не разбират понятието време.

С други думи, те обикновено не са наясно с времето, необходимо за завършване или извършване на определена дейност, освен ако не им помогнете.

Можете да им помогнете да управляват поведението си с времето, като настроите аларма или таймер. Можете също да им напомняте нежно и с любов, когато трябва да свършат и завършат конкретна задача.

Преподаването на управление на времето на деца с аутизъм е много важно, защото това е предпоставката да им помогнете да преминат към следващата дейност, която трябва да извършат, или към задачата.

Упражнявайте преходи

След като детето ви разбере вашите очаквания и е в състояние да изпълнява задачите си за определен период от време, следващото нещо, което трябва да направите, е да му помогнете да упражни преходите.

За деца с аутизъм „внезапна“ промяна в графика може да причини срив, който често се бърка с избухване.

За да избегнете това, можете да им помогнете да практикуват преходи, като донесете „преходен обект“, за да превключват от една дейност към друга, за да се чувстват по-комфортно.

Някои примери за преходни обекти могат да бъдат любимата им играчка, стрес топка, тежко одеяло, шумопотискащи слушалки, чифт слънчеви очила и т.н.

Научете ги на регулиране на емоциите и самонаблюдение.

Може би едно от най-трудните неща, които бихте направили, когато правите поведенчески стратегии, е да научите детето си как да регулира и наблюдава какво чувства в момента. Хората и децата с аутизъм често имат проблем с общуването по определен начин и как наистина се чувстват.

Като родител или настойник вие самите трябва да сте спокойни, за да можете да научите детето си как да бъде спокойно в стресови ситуации. Играйте с тях и им покажете снимки на това как хората обикновено изглеждат, когато са щастливи, развълнувани, тъжни, уплашени или ядосани, и обяснете какво трябва да направят в тези ситуации.

Когато става въпрос за самонаблюдение и регулиране на емоциите им, вие имате много важна работа като родител да ги научите как да действат правилно и как могат да се справят с това, което чувстват.

Научете детето си на успокояващи стратегии.

Да научите детето си на стратегии за успокояване по някакъв начин е свързано с това да му помогнете да регулира емоциите си и да се самонаблюдава.

Ето няколко идеи, които да помогнат на детето ви да се отпусне или успокои, когато се чувства стресирано от определена ситуация.

  • Броене от едно до 10.
  • Поемете дълбоко въздух или практикувайте дълбоко дишане.
  • Пейте песни.
  • Позволете на детето си да изрази устно това, което чувства.
  • Ако можете, създайте спокоен кът за детето си. Можете да създадете кът, където то има нещо, което ще го успокои, като сензорни играчки, чанта с боб или сензорно плуване, или може би просто кът с приглушено осветление, стига това да им помага да се успокоят.

Използвайте истории и визуализации.

Някои деца, дори и да нямат аутизъм, работят по-добре с подобряване на поведението си, когато им се предоставят истории, с които могат да се свържат. Можете също да използвате визуални ефекти, като сортиране на обекти по цвят или форма. Можете също така да ги накарате да играят игра, която ще им помогне да научат определена задача или поведение, което се очаква от тях.

Подкрепете добро или положително поведение.

В момента, в който зададете очаквания за детето си, сега е моментът да затвърдите подходящото поведение, което то трябва да упражнява в социална среда. С други думи, вие ги „награждавате“ за това, че правят добро или се държат правилно в социална среда.

Няма магическо хапче, което да помогне на вашето дете с аутизъм. Изисква се много търпение, разбиране и любов от ваша страна, за да се грижите за него и да му оказвате подкрепата си като родител или настойник.

Когато използвате поведенчески стратегии, винаги помнете, че последователността е ключът и че отчитането на сензорните нужди на вашето дете трябва да бъде приоритет.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!