Подобряване на фокуса на деца с дефицит на вниманието и хиперактивност

0 Comments
Spread the love

Фокусът и вниманието са сериозни проблеми при децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Тези деца имат склонност лесно да се разсейват, да прескачат от едно нещо на друго и да пренебрегват рутината. Родителите може да изпитват затруднения в опитите си да накарат детето им да върши домакинска работа, да изпълнява инструкции, да довършва домашното или да подрежда. Родителите на деца с СДВХ трябва да бъдат креативни, когато учат децата си на концентрация и важността на фокусирането.

5 идеи за подобряване на фокуса при деца с СДВХ

5 идеи за подобряване на фокуса при деца с СДВХ

Физическа активност

Децата обичат да тичат и да са активни. Един от начините за подобряване на фокуса е да хвърляте топка напред-назад. Докато хвърляте топката на детето си, давайте му инструкции. Можете да му кажете, че определена домакинска работа трябва да бъде свършена този ден или че той или тя трябва да е в леглото в определено време. Накарайте детето си да ви повтаря инструкциите всеки път, когато хвърля топката. С този метод има забавна, визуална и кинестетична памет, свързана с инструкцията, и това може да помогне на него или нея да я запомни.

Замръзни и се фокусирай

Винаги има възможност да научите детето си на концентрация и един от най-добрите начини е, когато детето ви най-малко го очаква. Един инструмент за използване се нарича „Замръзване и фокусиране!“ Обяснете правилата на играта: във всеки един момент можете да помолите детето си да „Замръзне и да се фокусира“. В този момент той или тя трябва да остане неподвижен (замръзнал) и тих за 5 или 10 секунди. След като времето изтече, помолете детето си да опише две или три неща, които е видяло или чуло, докато е било „замръзнало“.

В бъдеще разширете играта, за да включите неща, които бихте искали детето ви да прави, като домакинска работа, като кажете „Замръзни!“ и използване на времето за „фокус“, за да завърши тези неща.

Използвайте музика

Музиката е чудесна възможност да помогнете на детето да запомни нещо, да наложите правила, да дадете инструкции или да помогнете с правописа. Можете да създадете мелодия, докато детето ви изрича думи, или можете да изпеете домакинско правило. Изберете или създайте уникална песен, която детето ви може да пее, особено докато извършва незабавни дейности като домакинската работа. Това е лесен начин за подобряване на концентрацията и насърчаване на позитивността.

Пъзели

Пъзелите са страхотно забавление за децата и са полезни за изграждане на концентрация и фини двигателни умения. Пъзелите са разнообразни – има логически пъзели и игри с думи. Опитайте да създадете лов на съкровища с поредица от улики, които ще включват дедуктивни разсъждения. Пъзелите също насърчават концентрацията и двигателните умения, така че оставете детето си да избере такъв, който харесва, и да работите заедно върху него.

Създайте история или филмов сценарий

Ето един забавен начин за подобряване на уменията за разказване – накарайте детето си да опише деня, като използва себе си като главен герой в книга или филм. Накарайте детето си да изиграе сцената и да си припомни дейности и взаимодействия. Помолете го да опише как се е чувствал в тези моменти и дали е имало нещо особено вълнуващо или разочароващо. Превърнете разказването на истории в навик, дори и да е бил само обикновен ден. Правейки това редовно, вашето дете може да започне да възприема своето ежедневие и да мисли за него от положителна гледна точка.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!