Ползите от готвенето за дете с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Има много предимства от заниманията на дете с аутизъм в кухнята, ето някои от тях:

1. Насърчава сетивното изследване

Децата с аутизъм често имат сензорни проблеми, които ги затрудняват да докосват, помирисват или вкусват определени храни. Помагайки ви с приготвянето на храна у дома, детето ви може да изследва сетивата си в безопасна и спокойна среда. Вашето дете може да помогне със задачи като измиване и рязане на плодове, месене на хляб, разбиване и разбъркване на яйца, пюриране на картофи и други.

2. Развива фината моторика

Ако детето ви се нуждае от допълнителна помощ за своите фини двигателни умения, можете да използвате кухненските задачи и техники за готвене, за да подпомогнете укрепването на мускулите на ръцете и пръстите му, както и да работите върху тяхната координация. Например, можете да ги научите как да намазват с масло препечен хляб, да наливат мляко в чаша, да използват форма за сладки върху тестото и много други.

3. Насърчава по-добри хранителни навици

Придирчивото хранене и проблемното хранене са често срещани сред децата с аутизъм. Прекарването на време в кухнята с вас дава на детето ви възможност да взаимодейства с нови хранителни продукти, което с течение на времето може да го насърчи да опита храната.

4. Учи ги как да се справят с емоциите

Децата аутисти често обичат последователността и забелязват дребни несъвършенства, което може да ги задрудни да се справят с допускането на грешки. Съвместното приготвяне на лека закуска или обикновено ястие дава възможност на детето ви да прави грешки и да се научи как да се справя с тях. Най-важното е, че когато стане грешка, моделирайте подходящия език и действия за вашето дете. Например, можете да кажете: „Всичко е наред, нека избършем разлятото заедно“ или „Нека опитаме отново“.

5. Подхранва чувството за гордост и независимост

Готвенето предлага ценно практическо изживяване, което помага на детето ви да разбере нещата по-добре и да придобие основни житейски умения. То може да се научи да прави нещо за себе си и за другите, както и да покаже на другите какво може. Това насърчава неговата независимост, чувство за гордост и самоуважение.

6. Развива речта и езиковите умения

предимства от терапия на дете с аутизъм посредством готвенето и заниманията в кухнята

Децата с аутизъм често се борят със социалните умения и взаимодействието с другите. Готвенето заедно ви дава възможност да се ангажирате с детето и да моделирате социално подходящо поведение и разговори. Ето някои идеи за упражненията, които можете да правите:

Разкажете какво правите вие/или те

Кажете неща като: „Мама реже зеленчуци“ и „Павел мие грозде!“ и т.н.

Научете нови думи и разширете техния речник и изказване

Можете да повторите думата няколко пъти, например: „Режа! Режа! Режа!” или „Измивам! Мия! Мия!“ Можете да разширите това, което те казват, например те казват „накълцайте“, а вие отговаряте „накълцайте зеленчуци“ и т.н.

Моделирайте как да казвате нещата правилно

Ако детето каже думата грешно, поправете го, без да обръщате внимание на грешката, например кажете „О, искаш ли картофа? Ето го картофа.“

Ако детето ви може да отговори на основни въпроси с „да“ и „не“, задавайте въпроси като:

– Горещо ли е?

– Харесва ли ти?

Можете да насърчите уменията им да отговарят, като задавате въпроси като:

– Хрупкаво/меко ли е?

– На какво мирише храната?

– Трудно ли беше да обелиш яйце?

Практикувайте последователността на думите

Докато разказвате какво правите заедно, използвайте последователни думи (първо, второ, след това), например можете да кажете:

– ПЪРВО, нека препечем филийката!

– ВТОРО, да намажем масло!

– СЛЕД ТОВА сгагаме кашкавала!

7. Развива социални умения

Прекарването на време в кухнята с вас или други членове на семейството дава шанс на детето ви да работи върху своите социални умения, като работа в екип, изчакване, редуване, споделяне, използване на маниери и следване на указания.

8. Когнитивно развитие

Приготвянето на храна и практическата работа с храната може да помогне на детето ви да развие своето разбиране за хранене, умения за четене (рецепти и инструкции), математически умения (броене и измерване), решаване на проблеми, креативност, разбиране на причина и следствие и много други.

Преди да започнете да преподавате или въвличате детето си с аутизъм в готвенето, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, отделете време, за да разберете интереса на детето си, нивото на способности и да управлявате очакванията си. Имайте предвид, че готвенето включва различни сензорни входове, които може да задействат детето ви, така че бъдете готови да се справите със сензорните предизвикателства.

Трябва също така да сте готови да покажете на детето си как да направи нещо или да давате указания отново и отново. Дайте им време да обработят това, което току-що са видели или чули. Вашето дете може да се наложи да направи много малки стъпки за дълъг период от време, за да успее, така че не забравяйте да му отделите много време за практика и преди всичко бъдете търпеливи!

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!