Ползи от групова терапия за деца

0 Comments
Spread the love

Ако детето ви от известно време посещава редовно професионални или логопедични терапии, тогава вероятно вече имате доста добра представа какво се случва в тези индивидуални сесии. Но какво ще стане, ако терапевтът на вашето дете предложи то да се присъедини към групова терапия?

Ако се чудите дали вашето дете може да се възползва от групова речева или трудова терапия, прочетете това!

Какво е групова терапия?

Груповата терапия е форма на терапия, която обикновено включва един или двама терапевти, работещи с малка група хора. Групата е съставена с конкретни цели, които са проектирани въз основа на доказани стратегии.

Заедно групата ще работи върху подходящи области, които могат да помогнат за посрещане на нуждите на нейните членове. Това може да включва справяне с тревожността, социални умения, емоционална регулация, фини двигателни умения, груби двигателни умения и други. Груповата терапия може да се извършва самостоятелно или в комбинация с индивидуални терапии.

Ползите от груповата терапия

Ползите от груповата терапия

Докато както индивидуалните, така и груповите терапии помагат на децата да растат, развиват се и учат, груповата терапия може да предложи множество предимства, които индивидуалната терапия не предлага, като например:

Учене заедно в компанията на други

Груповата терапия помага на децата да научат и практикуват начини да играят, да споделят, да се редуват и да общуват с другите, което е особено полезно за тези, които се борят с тези умения в ежедневието си.

Предоставя примери от реалния свят

Ние не живеем в „балон“ и животът е свързан с компанията на другите и всякакви отвличащи вниманието неща. Тъй като груповите терапевтични сесии имитират преживявания от реалния свят, те предлагат на децата възможността да имат приятелски състезания, да следват правила и групови планове, да развият разбиране за ежедневния живот, както и да се научат как да се справят с емоциите си и какво да правят в социални ситуации.

Формиране на взаимоотношения

Децата в една и съща група ще се запознаят помежду си, ще започнат да се сприятеляват и да създават връзки. Този екипен дух ще помогне на децата да осъзнаят, че не са сами в изправянето пред предизвикателствата си и че могат да се насърчават взаимно.

Децата могат да се чувстват по-спокойни и комфортно

Да бъдеш в група от приятелски настроени лица помага на децата да развият чувство за комфорт, принадлежност и сигурност. Освен това е по-забавно да бъдете с приятели, което може да помогне на децата да се чувстват по-спокойни и по-комфортно. Това ги насърчава да бъдат по-отворени към учене, докато работят върху развиването на умения с деца на тяхната възраст.

Подпомага тяхната емоционална интелигентност

Малките деца и децата със забавено развитие обикновено имат ограничено разбиране за своите емоции и как да се справят с големите чувства. Това често ги кара да се съпротивляват и да реагират в отношенията си с другите. Груповата терапия предлага насочени взаимодействия с връстници, което помага за насърчаване на емоционалната интелигентност, уменията за справяне и съпричастност към другите.

Ефективна ли е груповата терапия?

Изследванията показват, че груповата терапия може да бъде много ефективна за деца от всички възрасти, вариращи от ранно детство до юношество. Когато погледнем назад към собственото си детство, ще разберем, че не сме учили и развивали уменията си изолирано.

Развивахме всичко – от социални умения до самообслужване, от когнитивни умения до фини двигателни умения, чрез взаимодействието ни с други, като членовете на семейството, приятели, учители и съученици. По същия начин, групирането на деца заедно за речева или трудова терапия може да помогне за осигуряване на допълнителната подкрепа, от която се нуждаят, за да постигнат напредък, да им повишат морала и да постигнат успех.

Какво правят в груповата терапия?

Ето пример за това какво трябва да се случва в сесиите за групова терапия:

  • Различни видове игра: Терапевтите ангажират децата чрез различни видове игра, като спонтанна игра или структурирани игрови дейности.
  • Моделиране на положително поведение и комуникация: Терапевтите моделират положително поведение, като например как да слушат активно, да работят заедно и да чакат търпеливо своя ред, както и как да общуват с другите (вербално и невербално). С течение на времето децата ще възприемат тези поведения и ще ги включат в ежедневието си.
  • Себеизразяване и самочувствие: Децата се учат как да изразяват себе си по подходящ начин чрез подкрепящи връзки и положителни социални взаимодействия с терапевтите и своите връстници.
  • Практикуване на умения чрез структурирани дейности: Терапевтите дават възможност на децата в групата да практикуват различни умения чрез внимателно планирани дейности в безопасна и подкрепяща среда.
  • Децата се забавляват! Те играят игри, ролеви игри, създават изкуство и участват в различни дейности, подходящи за развитието им заедно.

Ако имате въпроси можете да се свържите за консултация с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!