Признаци за забавяне в комуникацията и речта на детето

0 Comments
Spread the love

Родителите чакат онзи вълнуващ ден, в който детето им ще каже първите си думи. Но какво означава, ако детето ви все още не е произнесло никакви думи? Без съмнение ще се разтревожите, ако то все още не е започнало да говори. Всяко дете обаче е различно и се развива с различна скорост. Има определени етапи на вербалното развитие, които педиатрите търсят според възрастта, но не е причина за паника, ако детето ви не достигне точно етапа. Ето няколко признака, за които да внимавате, ако подозирате, че детето ви може да има забавяне на комуникацията.

Етапи на развитие на речта

Етапи на развитие на речта

Общите етапи на развитие на езика и речта са еднакви за всички деца. Въпреки това, възрастта, на която се развиват тези етапи, може да варира значително. Важно е да провеждате редовни консултации при вашия педиатър, за да проследявате етапите на развитие на вашето дете. Етапите са както следва:

0-11 месеца: Детето ви трябва да бърбори, да гука и да комбинира звуци

12-15 месеца: На тази възраст детето трябва да издава широк набор от звуци и да имитира действителни думи и звуци. То също трябва да разбира прости указания.

18-24 месеца: До този етап повечето деца трябва да могат да казват между 20-50 думи и да комбинират думи, за да направят прости фрази.

Разпознаване на признаци на забавяне на комуникацията

Както беше посочено, всяко дете се развива по различен начин и етапите не са точна насока. Някои модели обаче могат да показват, че детето ви може да има забавяне на комуникацията. Някои показатели по възраст включват:

0-11 месеца: Ако детето ви изобщо не вокализира или не реагира на звуци, това може да означава проблем.

12-15 месеца: На тази възраст, ако детето ви издава само няколко звука и не маха или жестикулира с ръце, това може да е проблем. Трябва също да сте забелязали дали детето ви не е произнесло първата си дума до тази възраст.

18-24 месеца: Соченето и сумтенето вместо общуване с думи и неизползването на комбинации от две думи или използването им рядко може да са признаци на забавяне на комуникацията

2 години и повече: До тази възраст, ако детето ви казва по-малко от 50 думи или е трудно да ги разбере, когато говори, трябва да обмислите възможността да за оценка при специалист.

Забележка

Всяко дете е различно, така че това, което работи за едно дете, може да не работи за друго. Важните етапи на комуникацията обаче са добър начин да прецените езиковото развитие на вашето дете. Винаги се препоръчва да се консултирате с вашия педиатър или специалист за насоки, ако подозирате, че детето ви има забавяне на комуникацията.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!