Приобщаването на деца с аутизъм в масовите класни стаи

0 Comments
Spread the love

Приобщаването на деца с аутизъм в масовите класни стаи е възможно и полезно за всички.

С течение на времето ние бавно се развиваме, за да станем по-приобщаващо общество. Все повече деца с аутизъм влизат в класните стаи, за да учат и работят заедно със своите невротипични връстници. Въпреки че това има много ползи за тях, не можем да отречем борбите и трудностите, през които ще преминат те, както и техните родители и възпитатели.

Докато някои преподаватели имат необходимите за това знания и умения, все още има много, които ги нямат. В допълнение, съотношението ученик-учител в класната стая може да наложи наличието на допълнителен помощник-учител, който да помогне за намаляване на натоварването, което може да не е осъществима мярка за някои училища.

Преобщаването на деца с аутизъм в масовите класни стаи е възможно и полезно за всички.

Теоретично училищата винаги могат да изпратят своя персонал на курсове, за да разширят уменията им, особено когато работят с деца с аутизъм, или да наемат повече служители, за да разпределят съответно натоварването, но училищата не разполагат с необходимия бюджет, за да си позволи тези мерки. Независимо от това, въпреки че може да има предизвикателства при включването на деца с аутизъм в масовите класни стаи, това изобщо не е невъзможно.

Ето няколко съвета за приобщаването на деца с аутизъм в масовите класни стаи:

Опознайте детето и хората в неговата система за подкрепа

Според теорията на Бронфенбренер (1979) за екологичните системи, развитието на децата се влияе от факторите в тяхната непосредствена среда, а именно техните семейства, връстници, учители и други, както и връзките между тях, като връзката между техните родители, учители и директори.

При деца с аутизъм това включва и мултидисциплинарен екип, участващ в тяхното развитие, като лекари, психолози, обучители и терапевти. Директорите и учителите на масовите училища ще могат да знаят и научат повече за детето, когато работят в сътрудничество с всички в рамките на системата за подкрепа на детето.

Всеки трябва да е в унисон с целите на детето (обикновено планирани от мултидисциплинарния екип и родителите), интересите, чувствителността към специфични стимули и т.н. Например, ако детето работи за цел като „четене и разбиране на кратка история, състояща се от 100 думи“ и проявява дълбок интерес към влаковете, учителите могат да включат влакове в кратката история по време на дейности в клас. С последователна комуникация учителите могат също така да обменят предложения с останалата част от екипа, за да гарантират, че детето може да учи и работи удобно в обикновена класна стая.

Бъдете гъвкави в адаптирането на вашия стил на преподаване

Всеки има свой индивидуален начин на учене. Децата с аутизъм често учат визуално или кинестетично (Earles-Vollrath, Cook, & Ganz, 2006). По този начин те учат по-добре, използвайки визуални ръководства или чрез практически дейности, които им позволяват да манипулират обект директно. Например, учителите могат да използват картина на предмети, които децата могат да гледат и посочват, да ги накарат да нарисуват предмети на хартия или да им осигурят блокчета, към които да се предържат, за да практикуват броене по време на дейности по смятане.

В допълнение, децата с аутизъм имат различни нива на аудио обработка и комуникация – някои може да са в състояние да разберат словесни инструкции бързо, докато други може да не уловят отличителни думи, които трябва да бъдат подчертани (Schopler, Mesibov, & Hearsey, 1995). Когато давате устни инструкции, изреченията трябва да са прости и ясни. Понякога може да се наложи те да бъдат повторени или показани с примери или жестове с ръце, тъй като детето може да се нуждае от време, за да обработи и разбере инструкциите. Например, ако детето говори твърде силно, типична инструкция като: „Можеш ли да намалиш звука? Пречиш на класа“, може да бъде объркваща. Вместо това опитайте да използвате „Нека използваме вътрешния си глас. Вашите приятели също използват вътрешни гласове.“ Разбира се, в този случай първо трябва да се въведе концепцията за вътрешни гласове. Можете също да въведете по-директни инструкции, като например „Нека говорим тихо“.

Създайте комфортна среда

Да бъдеш в нова среда може да бъде трудно за децата с аутизъм. Важно е да им дадете време да свикнат с училището и класната стая, особено през първите няколко седмици. Докато са в нова среда, преходите могат да допринесат за цялостния дискомфорт, тъй като децата с аутизъм често изпитват затруднения с внезапни промени или когато трябва да преминат от една дейност към друга (Sterling-Turner & Jordan, 2007).

Визуалните ръководства, като визуален график със снимки или контролен списък, могат да се използват за улесняване на преходите. Визуалният график може да бъде поставен на чина на детето или където лесно да се види, когато има нужда от напомняне. Можете също така да взаимодействате с него, като поставяте отметка или зачеркната дейност, когато са изпълнени.

Освен това някои деца може да са чувствителни към определени стимули, които може да действат като смущение и може да ги накара да реагират силно. Такива стимулации обикновено включват ярки светлини, разсейващи шумове и други в зависимост от детето. Можете да помогнете, като намалите сензорната стимулация, като премахнете източниците на смущение, коригирате позициите в околната среда или дадете на детето време и пространство да се успокои, ако е необходимо.

Насърчавайте социализацията

Има безкрайни възможности за социализация в класната стая – било то чрез дискусии в клас, групова работа, работа по двойки, редуване и редене на опашка. Последователното взаимодействие с другите носи много ползи за децата с аутизъм като подобряване на уменията им за социално функциониране, което от своя страна подобрява когнитивното функциониране и увеличава шансовете за формиране на значими взаимоотношения с другите (Adreon & Durocher, 2007; White & Roberson-Nay, 2009).

Тъй като връзката между учители и деца с аутизъм играе важна роля в социалното приемане на тези деца от техните връстници, които нямат аутизъм, важно е учителите да дават добър пример за предотвратяване на тормоза и насърчаване на положителни взаимодействия и взаимоотношения (Хъмфри , 2008). Учителите могат да провеждат дейности в клас, където обсъждат социални ситуации като тормоз или доброта чрез видеоклипове.

Могат да бъдат полезни дейностите, при които ученикът е помолен да се включи, като го накарате да има собствена позиция дали моделът е правилен или грешен и да оставите детето да има свое собствено време, за да добави своя прино.

Стратегическото подреждане на седенето в клас също е друг начин за насърчаване на социализацията и начин детето да се чувства комфортно в класната стая. Детето може да бъде поставено отпред, където учителите могат да подсказват незабавно и лесно, когато е необходимо, или дори до определени приятели, които са отворени и желаят да помогнат. Освен че насърчава повече взаимодействия между деца с аутизъм и техните връстници, то също учи децата, които нямат аутизъм, да бъдат емпатични, търпеливи, толерантни и социално отговорни (Bowe, 2004).

Като цяло, включването на деца с аутизъм в масовите класни стаи може да изглежда като досадна задача за някои преподаватели, но е възможно и полезно за всички. Въпреки че повечето от съветите се препоръчват главно на преподавателите, те също са полезни за родителите, които да вземат предвид, когато обсъждат и предлагат на учителите на децата си. Включването на деца с аутизъм в масовите класни стаи не разчита основно на преподавателите, а на всички хора в живота на детето.

С това се надявам, че можем да напреднем още повече в приемането и насърчаването на невроразнообразието, както и в изграждането на по-приобщаващо общество.

За консултации и съвети можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!