Проблеми с храненето при деца с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Времето за хранене може да бъде предизвикателство за семейства с деца, но е истинско приключение за тези с деца, които имат проблеми със сензорната обработка. Разбира се, обичайно е малките деца да са придирчиви. Нетипичното хранене може да не е преминаваща фаза за децата с разстройство от аутистичния спектър (НАС), а по-скоро хронично и екстремно състояние.

Според изследване до 96% от децата с аутизъм имат проблеми с храненето. Проблемите с храненето могат да бъдат стресиращи както за детето, така и за родителите. Разбирането на това какво причинява трудното хранително поведение на децата е първата стъпка към това да им позволим да се чувстват по-комфортно с новите храни и да направим времето за хранене по-спокойно за всички.

диета при дете с аутизъм - време за хранене и калории за приемане

Какви са проблемите с храненето при деца с аутизъм?

 1. Медицински състояния

Когато дете от аутистичния спектър има проблеми с храненето, първото място, на което родителят трябва да отиде, е педиатър-гастроентеролог, който може да изключи органични причини. По-долу са някои от най-често срещаните проблемиI, които децата могат да срещнат:

● Киселинният рефлукс е състояние, при което съдържанието на стомаха се издига нагоре в хранопровода;

● Запекът се причинява или от ограничена диета, или от забавяне на тоалетната;

● Еозинофилният езофагит (EoE) е алергично нарушение на преглъщането, което кара детето да се чувства сякаш се задушава;

● Диарията може да бъде причинена от липса на усвояване на определени захари или от бързо преминаване през стомашно-чревния тракт, което не позволява достатъчно време за втвърдяване на изпражненията.

2. Поведенически състояния

Поведението по време на хранене, което може да причини проблеми на децата с НАС и техните семейства, включва:

● Селективно хранително разстройство: диета, състояща се от ограничен брой храни, понякога само пет;

Пика (PICA – извращение на апетита): хранително разстройство, характеризиращо се с консумация на неядливи предмети като хартия или коса;

● Сензорни проблеми с храната: силно предпочитание към храни, които се усещат различно в устата;

● Хранителна неофобия: силен страх от опитване на нови храни.

Как да се справим с проблемите с храненето?

 1. Включете детето.

Позволете на детето си да участва в избора и приготвянето на ястията, дори ако няма да може да опита готовия продукт. Включването на вашето дете му позволява да изследва и да си играе с различни храни, без да се чувства задължено да ги яде.

2. Задайте график и режим на хранене.

Уверете се, че детето ви се храни на едно и също място и следва една и съща програма за хранене. Поддържането на едно и също време, място и рутина позволява на детето ви да предвиди какво ще се случи по време на хранене и какво очаквате от него или нея да прави.

3. Запомнете тройното правило.

Изключително важно е да осигурите храни, които вашето дете вече харесва, както и храни, които то или тя все още не харесва. Добро правило е да се ограничите до три храни наведнъж. Включете една или две храни, на които детето ви вече се наслаждава, и една, която все още не харесва. Ако детето ви не понася новата храна в чинията си, поставете я наблизо в отделна чиния, за да помогнете на детето си да свикне с нея. Също така може да избягвате храни в цветове, които детето ви нехаресва.

4. Минимизирайте разсейването.

Разсейващи фактори като телевизията могат да отклонят вниманието от храната и задачата. Хранете детето си само когато е внимателно и внимателно.

5. Награждавайте положителното поведение.

Хвалете детето си, когато се приближава до или опитва нови храни. Незабавните награди, като балончета или получаване на стикер, могат да бъдат полезни за насърчаване на ново поведение при хранене. Не забравяйте, че възнаграждаването на доброто поведение по време на хранене прави по-вероятно то да се появи отново.

За повече консултации и записвания можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!