Развитие на речта с паралелен разговор и разговор със себе си

0 Comments
Spread the love

Както се казва, „Децата попиват като гъби“, това е така, защото те са склонни да поемат и имитират почти всичко, което родителите им казват или правят. Това е чудесна аналогия за това колко е важно за нас да говорим с децата си – да им помогнем да се научат да говорят. Това е особено вярно, ако детето ви проговаря късно, има изоставане в развитието или посещава на логопед.

Едно от първите неща, които научих от логопед, беше как да използваме паралелен разговор и разговор със себе си. И двете са полезни техники за стимулиране на езика, в които родителите да се включат, тъй като те укрепват богатата на език среда, подпомагат развитието на речниковия запас и подпомагат изграждането на взаимоотношения между родител и дете.

Нека да разгледаме как тези техники могат да бъдат от полза за нововъзникващите комуникатори и някои съвети как да ги правите у дома.

Какво е паралелен разговор?

В параления разговор родителите използват лесен за деца език, за да разкажат или опишат действията, мислите или чувствата на детето си, докато те се случват.

Пример за паралелен разговор като техника за речева терапия

Пример за паралелен разговор

Когато детето ви играе с играчки, можете да кажете: „О, Ники слага жълтото кубче върху червеното кубче!“

„Леле, кулата става все по-висока!“

„Сега Ники поставя синьото кубче отгоре!!“

„Ники бута влака по релсите.“

„Ура! Ники намери точното парче от пъзела!“

Съвети: Децата с аутизъм често се борят с местоименията „аз“ и „ти“. За да избегнете объркването, обикновено започвайте с имена, например „Ники е…“ и „Мама е…“

Дайте на детето си възможности да инициира и води разговори. Можете също така да задавате отворени въпроси или да участвате в реципрочен диалог, за да предложите на детето си добре завършено упражнение за езиково развитие.

Какво е разговор със себе си?

В разговора със себе си родителите използват лесен за децата език, за да разкажат или опишат какво виждат, правят, чуват или чувстват и т.н., когато детето им е наблизо.

Пример за разговор със себе си

Когато правите сладки и детето ви е наблизо, можете да кажете:

„Мама прави курабии.“

„Мама слага брашно в купата за смесване.“

„Сега мама добавя и захар в купата за смесване.“

„Мама ще разбърка добре тестото.“

„Сместа за курабии мирише вкусно.“

Съвети: Говорете бавно и ясно. Използвайте прости думи или фрази, които знаете, че детето ви може да разбере. Не трябва да имате никакви очаквания детето ви да ви обърне внимание или да ви отговори.

Ползи от паралелен разговор и разговор със себе си

Езиково развитие – моделиране на богат и описателен език, правилно структуриранеи изречения, речник и езикови модели, които могат да помогнат детето ви да развие езиковите си умения.

Емоционална връзка – показвате на детето си, че се интересувате от него и сте ангажирани с това, което прави, което насърчава по-силна емоционална възка.

Когнитивно развитие – детето развива разбиране за действия, предмети и думи, подобрявайки когнитивните си умения.

Разширяване на речниковия запас – честото излагане на разнообразен език може да помогне за разширяване на речниковия запас на детето и разбирането от него на думите и фразите.

Самоосъзнаване – детето ще осъзнае по-добре своите действия, мисли и чувства, когато му се описват.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!