Сензорна стая и ползите й за децата

0 Comments
Spread the love

Може би се чудите и какво е сензорна стая.

Какво са сензорни упражнения и какви са ползите за децата? Това е често задаван въпрос сред родителите.

Ако това е така, тогава тази статия ще бъде добро четиво за вас.

Сензорна стая: какво е тя?

сензорна стая оборудване

В най-лесната си дефиниция, сензорната стая е място, което насърчава сензорната игра или сензорни дейности.

За някой, който не е запознат със сензорните стаи, тя ще изглежда като страхотна стая за игри.

Сензорните стаи са това, което някои хора биха нарекли „детски рай“. Различното сензорно оборудване, което ще видите вътре, всъщност насърчава играта. Но нещо повече, всяко оборудване, което виждате, е там, за да помогне за изграждането на независимост, двигателни умения и дори комуникация между децата.

Значението на сензорната игра и сензорната стая

Децата учат най-добре, когато играят.

Всъщност играта играе важна роля в ученето – независимо от възрастта на човека.

Има и много причини, поради които играта се насърчава сред децата.

 • Това дава на детето ви избор да прави каквото иска въз основа на текущите си интереси.
 • ВИНАГИ е забавно и приятно.
 • Това е спонтанно.
 • Изгражда въображението.
 • Движи се от вътрешна мотивация, за да помогне на детето да открие какво може да направи.
 • Това е един от най-добрите методи за учене в безрискова среда.
 • И накрая, играта позволява на децата да опитват и експериментират нови идеи.

Професор Дорис Фромбърг, директор на Обучението на учители за ранна детска възраст в университета Хофстра, говори за важността на играта, тъй като тя се превръща в ключ, който „обединява логическите и творческите части на мозъка“.

Дори прости дейности като търкаляне по пода, катерене по пързалка и спускането обратно, тичане или танци са важни за фината настройка на двигателните умения на детето (т. нар. финна моторика). Освен това помага за развитието на мускулите.

Играта също включва стимулиране и регулиране на детските емоции. Това е важно, за да помогне за изграждането и развитието на техните социални умения с другите.

Така казано, чувството за приключение и въображение чрез игра е много важно за цялостното развитие на всяко дете.

Сензорни упражнения и често срещани погрешни схващания

Много често срещано погрешно схващане при сензорните упражнения е, че има възрастова граница за тях.

Истината е следната:

Играта е необходима на хора от всички слоеве и възрасти.

Хората от всички възрасти се насърчават да „играят“ по един или друг начин, за да останат активни както в ума, така и в тялото.

Можете лесно да се потупате по рамото и да кажете: „Никога не си твърде стар или твърде млад, за да играеш.“

Но сензорните упражнения са още по-полезни за деца и възрастни със сензорни разстройства.

Вероятно бъркате сензорните стаи с типичните зали за здраве и фитнес.

Но в момента, в който влезете в сензорна стая, ще откриете, че ярките цветни стени и удобните за деца станции са далеч от вида фитнес зала, която имате предвид.

За разлика от преди, терапевтичните центрове за хора с увреждания и болниците не са единственото място за сензорни упражнения.

Сега има независими такива, които осигуряват сензорно обучение на хора с увреждания, включително тези със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ХРНВ) и разстройство от аутистичния спектър (НАС).

Вероятно се чудите какво може да са „сензорни разстройства“.

По дефиниция нарушенията на сензорната обработка са състояние, при което мозъкът има затруднения при приемането и реагирането на сензорни данни.

Ето няколко конкретни примера какво представляват сетивните разстройства:

 • Постоянно се блъска в нещата;
 • Чувствителност към силни шумове или светлина;
 • Раздразнение към определени материи;
 • Избягване на човешко докосване;
 • Липса на реакция.

През повечето време сензорните разстройства са симптом на друго състояние, като аутизъм или хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието.

Някои деца се крият под масата, когато чуят силен шум. Други се отдръпват от определени текстури. Има и някои, които стават придирчиви към яденето, защото не харесват текстурата на определени храни. От друга страна, някои пък продължават да пъхат предмети в устата си. Някои не обичат да бъдат докосвани или прегръщани. Други изглежда не реагират на топлина или студ. Някои изглеждат като имунизирани срещу болка.

Всичко това са признаци на сетивно разстройство.

Тъй като терапият все още зависи от индивидуалните сетивни нужди на детето или човека, най-добрата терапия за хора със сетивни разстройства е сензорната интеграция.

Сензорни упражнения и защо те са важни за децата.

Като форма на терапия, сензорната интеграция помага на детето да се научи как да реагира правилно на външни стимули. Как ли? С помощта на игра, която е забавна и значима за тях.

Със сензорната интеграция се развиват осемте сетива, за да помогнат на детето да изживее и осмисли света около себе си.

Осемте сетива

Със сигурност сте запознати с петте сетива. Научили сте го още в училище.

Петте (5) общи сетива са зрение, слух, обоняние, вкус и осезание.

Но има три специални сетива, включени в сензорната интеграция. Това са вестибуларните, интероцепционните и проприорецептивните сетива.

Вестибуларното сетиво

Помага да поддържате стойката и баланса на тялото си. То е най-известно като център за баланс на вашето тяло. Този тип усещане ви позволява да карате скейтборд или да се плъзгате по огъваща се пързалка, без да се чувствате дезориентирани дори докато се движите.

Проприорецептивният усет

Той е много подобен на вестибуларния. Това усещане обаче основно информира за позицията на тялото ви в пространството. Той е добре известен като усещането за позиция, което ви позволява да докоснете носа или ушите си, дори ако очите ви са затворени. Това също е усещането, което ви позволява да ходите, без да гледате краката си, за да видите дали се движат.

Интероцепция

Накрая е усещането за интероцепция. Това е смисълът, който е по-малко известен, защото има нещо общо със саморегулацията на тялото ви. Това е чувството, отговорно за това да се чувствате гладни, за сърбежа, болката или студа. Това е вашият вътрешен сигнал, който ви позволява да усетите какво се случва в тялото ви и ви казва да реагирате по подходящ начин.

Както прочетохте по-рано, сензорните нарушения са често срещан симптом на други състояния като аутизъм и ХРНВ. Следователно децата със сензорни разстройства се насърчават да имат сензорна „диета“, за да поддържат тялото и ума си будни и фокусирани.

Това е мястото, където използването на сензорните стаи става важно. Тъй като сензорните стаи имат подходящо оборудване и деца, тийнейджъри и дори възрастни могат да се възползват от дейноститя. Това са група от дейности, специално предназначени да подпомогнат нуждата на човек от сетивно въвеждане.

Други предимства от сензорните упражнения

Ако все още не сте убедени, че сензорната упражнения са задължителни за вашето дете с ХРНВ или аутизъм, ето още няколко предимства от тях, които може да ви убедят.

Успокояват детето Ви

Известно е, че упражненията облекчават симптомите на тревожност и дори депресия. Като цяло упражненията ви карат да се чувствате по-добре.

Само си представете дете с ХРНВ или аутизъм. Те са деца, които вероятно биха били на ръба. Някои от тях имат повече енергия за изгаряне от вас.

Сензорна стая, която им позволява вида сензорна стимулация, от която се нуждаят, може да насърчи положителната реакция при тях. От своя страна те се чувстват по-спокойни и по-способни да контролират емоциите си.

Можете да помогнете на детето си да се успокои и отпусне още повече, като използвате етерични масла като кедрово дърво.

Стимулират сетивата

Тъй като сензорните нарушения нарушават нормалните функции на тялото, важно е детето ви да има правилния подход, за да стимулира сетивата си. Сензорни упражнения със специално проектирано сензорно оборудване може да им помогне да изследват и да осъзнаят по-добре заобикалящата ги среда.

Подобряват другата форма на терапия

Сензорните упражнения не са алтернатива на терапията. Но това, което правят, е да засилят ползите, които носи терапията. Една от причините е, че сензорните стаи дават на децата безопасно място за аклиматизиране към различни стимули.

Освен това им помага да станат независими по някакъв начин. Благодарение на безопасната и безрисковата среда, децата са по-малко податливи на стрес, което улеснява социализацията им. Всъщност сензорното място помага за укрепване на нещата, които научават в терапията, което помага да се увеличи максимално ползата от всяка форма на терапия.

Изграждат социални умения

Вашето дете не трябва да бъде изолирано само защото има аутизъм. Всъщност сензорната стая е добро място да помогнете на детето си да изгради връзка чрез взаимодействие с другите.

Тъй като сензорните стаи стимулират играта, това е среда без стрес и риск, за да насърчите детето си да се социализира. С други деца на неговата възраст могат да изследват заедно. Те могат да практикуват и да осъзнават не само заобикалящата ги среда, но и хората около тях.

Развиват двигателните умения

Всяка форма на движение развива мускулите.

Това е много важно, тъй като децата със сензорни нарушения също страдат от едно или друго състояние като при аутизъм. Осигурявайки безопасна среда за тях, сензорната стая може да помогне на детето ви да остане активно и да се движи.

Не е нужно да им казвате да скачат на батута. Когато видят други деца да го правят, това може да насърчи вашето дете да направи същото. Всичко, което трябва да направите, е да ги оставите да изберат дейността, която ги интересува, и да ги насочвате в нея. Също така помага, ако има обучен фитнес треньор или професионалист, който да ги води през различни сензорни уреди.

Развиват ума и подобряват мисленето

Друго предимство на сензорните стаи е когнитивното развитие. Вярно е, че сензорните стаи не могат да пренасочат мозъка ви, но това е ключов инструмент, който помага на детето ви да се справя в ситуации от реалния живот. Сензорните стаи ги карат да мислят и да обработват информация.

Процесът може да е по-бавен от нормалното, но все пак напредват. Със сензорни упражнения вашите деца научават как определени действия влияят на заобикалящата ги среда или на хората около тях. Като ги излагате на неща, които стимулират всичките осем сетива, позволявате на мозъка им да свикне със сложни реакции и да действа съответно.

По-добър фокус

Децата и хората със сензорни нарушения често са разсеяни. Колкото и необичайно да е това, съвсем нормално е да се чувстват така. Но благодарение на сензорните упражнения, които получават в сензорните стаи, това ги „заземява“ и им дава по-добър фокус и концентрация. Можете дори да играете ролева игра с тях и да им помогнете да се справят по-лесно със ситуации от реалния живот.

Забавно и приятно

Въпреки че има и други предимства на сензорните стаи, едно от най-важните за децата е аспектът на забавлението.

Децата с ХРНВ или аутизъм са все още деца.

Те все още ще се наслаждават на дейности, които ги карат да се смеят.

Да правите неща, които ги карат да се вълнуват и ангажират, е едно от най-добрите насърчения да ги поддържате активни. Ученето в училищна среда може да стане непосилно за децата със сензорни проблеми. Но със сензорни упражнения ученето е много по-забавно, защото това е среда, предназначена да ги накара да се чувстват комфортно с правилното сензорно оборудване.

Така че виждате, че записването на детето ви в сензорна стая може да му даде отдушник за безкрайната му енергия. От друга страна, такова място може да ги запознае с различни сензорни данни, ако установите, че детето ви няма отговор по отношение на тях.

Ако смятате, че сензорните стаи все още не са за вас в момента, винаги можете да оборудвате стая в дома си.

Създайте своя собствена сензорна стая и я оборудвайте

Основно оборудване като:

 • сензорни промени,
 • терапевтични топки,
 • люлки за баланса,
 • пого джъмпери,
 • батути,
 • пързалки

Нашите осем сетива буквално са причината светът около нас да има смисъл.

Ако детето ви трудно разбира какво се случва около него или нея, най-добре е да му помогнете чрез терапия или сензорна интеграция с помощта на сензорни упражнения.

За консултации и терапии можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!