Терапия за аутизъм у дома: видове, ползи и как да се осигури?

0 Comments
Spread the love

Терапията за аутизъм може да се извършва у дома с помощта на няколко ключови ресурса. Има много различни начини за осигуряване на терапия за деца с аутизъм и много от тези методи могат да се извършват в комфорта на собствения ви дом. Ще трябва да имате достъп до някои специални материали и/или оборудване, но с малко усилия можете да осигурите качествена терапия за аутизъм на вашето дете.

Какво представлява терапията за аутизъм?

Какво представлява терапията за аутизъм?

Терапията за аутизъм е форма за подпомагане на деца с аутизъм. Целта на терапията за аутизъм е да помогне на детето да се научи как да общува и взаимодейства с другите, както и да подобри своите когнитивни и социални умения. Има много различни видове терапия за аутизъм и много от тях могат да се извършват у дома с помощта на няколко ключови ресурса.

Обичайни терапии за аутизъм, които могат да се извършват у дома

Има много различни видове терапии за аутизъм, но някои от най-често срещаните, които могат да се правят у дома, включват:

ABA терапия

ABA терапия у дома

Приложният поведенчески анализ (ABA – Applied Behavioral Analysis) е вид поведенческа терапия, която често се използва при аутизъм. Това включва разбиване на определени задачи и поведения и работа върху тях стъпка по стъпка. ABA терапевт ще работи с вашето дете, за да направи план за поведение и вие можете да използвате този план за поведение, за да ръководите терапията у дома. Ще трябва да правите някои дейности всеки ден, които помагат за постигане на целите на поведенческия план.

Обучение на социални умения

Децата с аутизъм често имат проблеми при общуването с другите, особено когато става въпрос за игра и общуване като другите деца на тяхната възраст. Обучението на социални умения включва преподаване на подходящо социално поведение, като например изчакване на ред или приятна игра. Например можете да играете ролеви ситуации, в които детето ви практикува какво е да си на различни места и да говориш с различни хора (като например да говориш по телефона).

Стимулиране

Децата с аутизъм често участват в „стимулиране“, което е повтарящо се движение като пляскане с ръце, люлеене назад, въртене или повтаряне на фрази. Стимулирането помага на децата да освободят енергия и да съобщят своите нужди и мисли. Можете да работите върху намаляването на стимулирането, като насърчавате детето си да рисува чувствата си, вместо да стимулира.

Ползи от предоставянето на терапия за аутизъм у дома

Ползи от предоставянето на терапия за аутизъм у дома

Терапия за аутизъм у дома, има много ползи както за вас, така и за вашето дете.

За родителите може да помогне за намаляване на стреса и умората, като имат подкрепата на други членове на семейството или приятели. Може също да помогне да намерите онлайн общност, която предоставя поддръжка.

При терапия за аутизъм у дома, има тонове налични идеи за терапия за аутизъм, които могат да помогнат! Те може да изглеждат обезсърчителни, когато за първи път започнете, но ако изберете една или две добри дейности, които да практикувате всяка седмица. Тогава това ще има голяма разлика в подпомагането на детето ви да постигне целите си.

Наблюдавайте детето си

Полезен начин да започнете да помагате при терапия на вашето дете е като внимателно наблюдавате поведението му. Аутизмът е разстройство от спектър, което означава, че симптомите варират от леки до тежки, така че няма един типичен човек с аутизъм. Като цяло обаче има някои общи характеристики като затруднено общуване или взаимодействие с другите, повтарящи се поведения, затруднено фокусиране за дълги периоди от време и сензорна чувствителност. Можете да наблюдавате какво интересува вашето дете, какво прави, когато се вълнува и как реагира на различни дейности. Наблюдаването на вашето дете ще предостави много информация за неговите нужди и предпочитания.

Вземете тематични ресурси за аутизъм

Можете да намерите ресурси на тема аутизъм в много различни форми като книги, игри, музика, филми и т.н. Ако търсите идеи за терапия на аутизъм, тогава наличието на колекция от ресурси е чудесно място да започнете! Има и някои полезни приложения, които можете да използвате на вашия телефон или таблет. App Store има ASD общност, създадена от Autism Speaks, която помага на родителите да намират приложения, препоръчани от други семейства. Може да намерите ресурси, които наистина привличат интереса на вашето дете, така че не забравяйте да търсите, докато намерите нещо, което да го хареса.

Намерете ресурси в Интернет

Друг начин да намерите идеи за терапия на аутизъм е чрез търсене в мрежата. Популярен сайт за това е Autism Hub, който има страхотна колекция от инструменти и дейности, които могат да се използват за терапия или у дома. Можете също така да потърсите в Pinterest „дейности за аутизъм“ и да получите много вдъхновения!

Присъединете се към група за поддръжка

Можете да се присъедините към група за подкрепа във Facebook, онлайн чат групи или присъствени, ако живеете близо до други родители с деца аутисти. Тези групи ще ви дадат ценни съвети за това как да се грижите и да осигурите терапия за вашето дете, а някои членове може дори да могат да изпълняват някои задачи с детето си, докато вие отделяте известно време за друго (като например излизане на пазар и т.н.).

Използвайте технологиите

Ако имате смартфон или таблет, тогава има много налични приложения за аутизъм, които могат да помогнат на детето ви да научи и практикува различни умения. Можете да избирате между музика, пъзели, игри и т.н. Разбира се, ако нямате достъп до технологии, ще трябва да намерите други опции за терапевтични материали.

Работете с терапевтичен център

Терапевтичния център е друг чудесен източник за подкрепа, защото те ще знаят от какви терапии се нуждае вашето дете и колко често трябва да ги получава. Ако детето ви получава тези терапии чрез терапевтичния център, тогава не забравяйте да попитате персонала, който предоставя тези терапии, кои задачи работят най-добре за вашето дете, за да можете да извършвате тези дейности и у дома.

Намерете подкрепа за вас

Може да бъде много полезно да имате подкрепата на други членове на семейството или приятели, когато предоставяте терапия за аутизъм. Родителите често са уморени и стресирани от грижите за детето, което има затруднения в общуването и взаимодействието с другите. Така че наличието на поддръжка ще ви даде известно време за презареждане. Може също да помогне да намерите онлайн общност, която предоставя поддръжка. Може да има някой във вашия район, с когото също можете да се срещате от време на време. Ако е възможно, също е полезно да наемете детегледачка от време на време. Така че можете да излезете без детето си, ако е малко.

Създайте график

Когато предоставяте терапия за аутизъм у дома, е много полезно да спазвате график. За да знае детето ви какво да очаква и кога ще може да се забавлява. Уверете се, че планирате предварително дейности, които не винаги вървят по план – като кризи, избухвания, разсейване и т.н. Когато упражнявате тези умения често, детето ви ще се научи как да се справя по-добре с тях. Помага и ако задачите са кратки и прости. Тъй като по-дългите дейности може да станат непосилни за вашето дете.

Създайте рутинни дейности

Наличието на рутина е важен фактор в терапията на аутизма у дома, защото осигурява последователност през целия ден. Вашето дете има нужда от почивка след всички тези нови учебни преживявания! Рутините могат да включват обяд или вечеря със семейството, вземане на вана или душ, гледане на любимо шоу. Можете също да създадете рутинни процедури за ежедневните дейности на вашето дете, като винаги започвате с една и съща задача всеки ден или имате по-кратки/по-дълги периоди от време, преди да продължите с друга дейност.

Проучвайте идеи за терапия за аутизъм

Има тонове идеи за терапии за аутизъм, които можете да опитате у дома! Те може да изглеждат обезсърчителни, когато за първи път започнете, но ако изберете една или две добри дейности, които да практикувате всяка седмица, това ще помогне на детето ви да постигне целите си.

Насърчавайте комуникацията

Първоначално може да изглежда, че детето ви не слуша или не разбира какво казвате, но ако продължите да насърчавате комуникацията, то в крайна сметка ще разбере! И не забравяйте, че няма две деца, които да развиват език с еднакво темпо, така че няма нужда да сравнявате напредъка на вашето дете с друго. Просто се съсредоточете върху използването на подходящ за възрастта език и се забавлявайте да практикувате!

Какви материали и оборудване ще са ви необходими, за да правите терапия у дома?

Какви материали и оборудване ще са ви необходими, за да правите терапия у дома?

За да осигурите терапия на аутизъм у дома, ще ви трябват някои основни материали и оборудване.

Едно от най-важните неща, от които ще се нуждаете, е пространство, където детето ви да учи и да си почива. Това може да бъде стая във вашата къща или дори открито пространство като заден двор или парк. Важно е това пространство да е тихо и без разсейване, за да може детето ви да се съсредоточи върху терапевтичните си дейности.

Ще ви трябват и материали за дейностите, които изберете да правите. Това може да бъде всичко – от флаш карти и книги с картинки до артикули и материали за занаяти. Уверете се, че разполагате с различни материали, за да може детето ви да изследва различни интереси и умения.

Друга важна част от оборудването е комуникационно устройство като таблеът или лаптоп с приложения. Това ще помогне на детето ви да общува, което може да подобри много аспекти от живота, включително социални умения и разбиране.

Заключение

Има много терапии за подпомагане на деца с аутизъм, но няма универсална за всички. Най-добрата терапия за вашето дете може да варира в зависимост от неговите или нейните нужди и тежестта на състоянието. Ако искате повече информация за това как можем да осигурим терапия за аутизъм у дома по начин, който отговаря на уникалните нужди на вашето семейство, моля обадете ми се! Предлагам консултации, за да можете да започнете веднага без никакъв риск.

За консултации и трапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!