Терапия за деца аутисти у дома

0 Comments
Spread the love

При аутизма времето играе важна роля за шансовете за коригиране на поведенческите несъответствия и способността за учене и общуване. Ето защо, дори и в периода на принудителен престой, е важно да се поддържа обичайният брой дейности. Родителите могат да осигурят на децата си комплксна терапия в дома си.

Събрах полезна информация за някои упражнения, съвети и предложения за терапия при аутизъм, които да ви помогнат, докато детето е вкъщи. Разбира се, винаги трябва да се консултирате с терапевта на детето си, преди да започнете нещо ново или ако имате някакви притеснения относно поведението и регресията на детето си.

Терапия за деца аутисти по домовете

Потенциални поведенчески проблеми, които да очаквате при дълъг престой у дома

Това няма да е лесно. Както много от вас са преживели, когато рутината на детето ви вземе непредсказуем обрат, обикновено има неизбежни поведенчески последствия. Ако много от тези промени са направени незабавно и съвсем неочаквано, детето ви ще премине през труден емоционален процес.

За по-добре функциониращите деца с аутизъм, може да помогне задълбочено и честно обяснение за това какво се случва. При деца, които се намират в умерения до тежък край на спектъра, вероятно ще се появи неадаптивно поведение: повишено агресивно поведение към другите, по-често самонараняване, увеличени епизоди на емоционално затваряне, отклонение в цялостното им развитие.

Разбира се, не всички деца ще реагират по един и същи начин. В зависимост от дневния график на детето, то може временно да е разстроено, ако е научило стратегии как да се справя с непредсказуемостта на живота. За деца, които са следвали стриктни и твърди графици през целия си живот в опити да намалят трудното поведение, реакцията им може да бъде още по-тежка или продължителна.

Терапия за деца аутисти у дома: Откъде да започнете.

Терапия за деца аутисти у дома: Откъде да започнете

Започнете с това, което знаете. Ако детето ви вече участва в терапия на аутизъм извън дома, включете техните трудови терапевтични упражнения и физиотерапевтични упражнения (и за речта, ако е включено) в домашната програма. Консултирайте се с терапевтите по телефона, имейл или виртуален чат, ако е възможно. Опитните терапевти искат да видят своите деца успешни, така че повечето няма да оставят родителите да се лутат в такъв период.

Ето няколко терапевтични упражнения за дома, които могат да бъдат полезни за деца с аутизъм. Упражненията за аутизъм могат да бъдат физически, когнитивни, социални или сензорни, в зависимост от това от какво се нуждае вашето дете. Повечето терапии ще изглеждат като игра, което е идеално за децата с аутизъм.

За да създадете терапевтична полза, бъдете целенасочени в дейностите си, повтаряйте на практика и установете продължителността на упражненията. Отново, не забравяйте да се консултирате с терапевтите на вашето дете, преди да започнете нови интервенции, с които не сте запознати.

Сензорна терапия у дома

Сензорна терапия у дома

Всеки път, когато изпълнявате сензорна интеграция или сензорни упражнения с вашето дете с аутизъм, трябва да го правите с изключителна предпазливост. Ако професионалният терапевт на вашето дете с аутизъм вече има изготвен план за сензорна терапия, тогава терапевтът може да ви даде някои идеи как да изпълнявате плана у дома с ограничено терапевтично оборудване.

Физиотерапевтични упражнения за деца с аутизъм

Упражнението вече ще бъде ограничено до изпълнение в дома или в двора ви, с изключение на случайните разходки в квартала. Ако не сте сигурни с какви упражнения да започнете или каква полза биха донесли на вашето дете, консултирайте се с физиотерапевта на детето си. Някои деца с аутизъм имат нужда от упражнения по много причини: аеробика, издръжливост, емоционална саморегулация, дълбок натиск и проприоцептивно въвеждане, бързо вестибуларно въвеждане и др.

Ето няколко терапевтични упражнения, в които вие и вашето дете с аутизъм можете да участвате заедно:

  • Йога (уроци в YouTube, ръководства за онлайн уроци);
  • Преминаване с препятствия, като използвате всякакви предмети или мебели, които имате на разположение;
  • Подскоци;
  • Лицеви опори (от пода или стената);
  • Щафетни състезания в къщата или в двора;
  • Коремни преси;
  • Клякове;
  • Щафета по стълби (с играчки, за да стане по-примамливо);
  • Разходки сред природата или градски разходки във вашия квартал;
  • Пълзене: мечка пълзи, раче ходи

Ако е възможно, оставете детето си да експериментира и да избере своите режими на упражнения. В известен смисъл оставянето им да избират упражненията означава, че те търсят физическото натоварване, за което жадуват техните малки тела. Ако сте ограничени в оборудването за упражнения, говорете с вашите терапевти дали биха желали временно да заемат артикули (напр. тежести за глезени, малки батути, въжета за скачане и т.н.).

Физиотерапевтични упражнения за деца с аутизъм

Речева терапия

Упражняването на артикулацията, речника, аналогии и последователност може да бъде от решаващо значение за поддържане на логопедичната терапия на вашето дете. Езикът на жестовете също е чудесен начин за преподаване на комуникация, която често води до увеличаване на способността за вербална комуникация. Научете детето си на нови думи.

Речева терапия в дома

Алтернативно социално участие

Социалното взаимодействие е ключова част от ученето, прилагането и практикуването на социални умения. Докато е у дома, детето ви няма да има възможностите, които има, когато е навън по света. Може да се наложи да проявите творчество, но все пак има начини, по които можете да им помогнете да изгради социални умения през това време.

Ако детето ви е свикнало да общува със специални хора, участващи в живота му, като терапевти, приятели, съученици, членове на семейството и учители, проучете начини детето ви да продължи да се свързва с тях от вкъщи. Планирайте телефонни обаждания, работете върху писането на писма за кореспонденция или настройте часове за виртуален чат. Дори ако детето ви се бори с устното общуване с другите, самото чуване на гласовете на приятелите му може да направи чудеса за деня му и да бъде чудесна форма на социално участие, писане/набиране на ръка и упражнение за вербална комуникация.

Създаване на календар

Направете го като част от терапията, а не просто да планирате, седнете с детето си и създайте график на дейностите за следващата седмица или две. Позволете на детето си да участва колкото е възможно повече във вземането на решение в какво ще участва, за да може да възстанови някакъв личен контрол. Дайте на детето си избор и го оставете да избере и постави тези в реалистичен ред. Не забравяйте, че в началото това няма да протече гладко и детето ви ще настоява за обществени дейности, които просто не може да прави в момента.

Ежедневни дейности

Част от трудовата терапия е насочена към ежедневните дейности на детето. Това включва подпомагане на детето да стане по-независимо при обличане, тоалетна, душ, лична хигиена, почистване на къщата, приготвяне на храна и т.н. Тъй като сте в дома си, има много възможности да работите върху тези задачи.

В зависимост от възрастта и функционалната тежест на вашето дете, създайте разумни цели в тази област, върху които можете бавно да работите заедно. Пример може да бъде: „Ники ще може да мие собствената си коса под душа до две седмици“. Променяйте и актуализирайте целите въз основа на реакциите и мотивацията на вашето дете да постигне определени цели.

Вие сте родител, а не терапевт: Как да направите това?

Честно казано, това ще бъде трудно. Ще има дни, в които ще искате да оставите всички потенциални идеи и да накарате детето си да гледа филми или да играе видео игри по цял ден. МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИШ С ТОВА. Позволете на себе си и на детето да си правите почивки, да гледате телевизия или да участвате в безсмислена дейност, защото и двамата ще имате нужда от това време. Стига да се върнете към структурираното време и да положите максимални усилия, това може да бъде направено.

Консултирайте се с терапевтите на вашето дете, когато има регрес. Помолете за помощ други членове на семейството или приятели, които могат безопасно да се намесят, за да можете да вземете така необходимата почивка. Бъдете честни с детето си и често го включвайте във вземането на решения относно собствения му график. Ако плановете трябва да се променят, бъдете готови да предоставите избор на алтернативни дейности с възможно най-голямо предупреждение.

Ако направите всичко по силите си, за да помогнете на детето си с аутизъм да си възвърне контрол над собствения живот, това ще е отлично.

За консултации и въпроси можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!