Хранителна терапия

0 Comments
Spread the love

Какво представлява хранителната терапия?

За някои деца храненето е борба и често трудностите при хранене, с които се сблъскват, са причинени основно от нарушение на сензорната обработка, разстройство от аутистичния спектър или двигателни дефицити, свързани с неврологични диагнози.

Хранителната терапия може да помогне времето за хранене да стане по-малко травмиращо, било то за деца, които преминават през фаза на придирчивост към храната, или такива, които се нуждаят от подкрепа, за да се научат как да се хранят по-разнообразно.

Вашето дете може да има полза от хранителната терапия, ако:

  • Избухва или отказва да яде по време на храненето.
  • Често плюе или повръща храната.
  • Има затруднения при дъвчене и преглъщане.
  • Задушава се при хранене.
  • Има затруднения или отказвате определени храни, напитки, текстури или хранителни групи.
  • Яде ограничено разнообразие от храни.
  • Често иска различни храни, от другите членовесемейството, по време на хранене.

С какво ви помага хранителната терапия?

С какво ви помага хранителната терапия?

Оценка

Оценката на хранителната терапия помага да се определи дали детето ви има проблем с храненето, дали е придирчиво към храната или се храни проблемно, и определя източника на затрудненията.

Терапия

Въз основа на основните предизвикателства на вашето дете, терапевтът ще разработи персонализиран терапевтичен план със стратегии, които могат да помогнат да направите храненето по-лесно и по-приятно за вашето дете.

Въвеждане на нови храни

Някои деца ядат само много ограничен набор или разнообразие от храни, което води до проблеми с храненето. Хранителната терапия може да помогне за въвеждането на нови храни и насърчава децата да развият здравословни хранителни навици.

Как да се храним

Някои деца не знаят как да дъвчат и преглъщат, което ги кара понякога да събират храна в устата си и/или да се задавят с храната си. Хранителната терапия може да им помогне да се научат как да управляват храната в устата си.

Сензорна интеграция и упражнения

Хранителната терапия може също да включва упражнения за сензорна интеграция, които помагат за укрепване на мускулите, необходими за хранене, чрез дейности като издухване на мехурчета, правене на смешни физиономии или използване на свирки.

Подкрепа за детето и семейството

Като помага на детето ви да преодолее хранителните си предизвикателства, хранителната терапия може да помогне за намаляване на ежедневния стрес по време на хранене както за вас, така и за вашето дете.

За консултации можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!