Защо ABA терапията е подходяща за терапия на аутизъм?

0 Comments
Spread the love

Вие, както всеки родител, искате най-добрия живот за вашето дете. Докато децата с разстройство от аутистичния спектър представляват уникално предизвикателство по отношение на родителството и подсигуряването на тяхното щастие, вие всепак имате много възможности да помогнете на детето си да преодолее своите трудности и да живее пълноценен живот. Терапията с приложен анализ на поведението или ABA терапията е може би единствената препоръчана стратегия за подпомагане на деца с аутизъм и техните родители. Техниките, които вие и вашето дете ще научите чрез приложен анализ на поведението, не са бързи решения, а по-скоро те ще подготвят детето ви за успех и щастие до края на живота му.

Приложният поведенчески анализ (ABA) е широко смятан за златен стандарт за лечение на деца с разстройство от аутистичния спектър (НАС) и други разстройства на развитието.

Какво е ABA терапия?

ABA терапията е терапия, основана на доказателства, която се фокусира върху подобряване на поведението (което е важно за вашето дете и семейство) чрез преподаване на нови умения, за да помогнете на детето си да достигне пълния си потенциал.

ABA терапията се фокусира върху предизвикателни поведения, които може да възпрепятстват развитието на вашето дете и работи за подобряването на тези области. Увеличава желаното поведение, като същевременно намалява предизвикателното или нежеланото поведение. Всичко това се прави по безопасен и етичен начин, подкрепен от десетилетия задълбочени изследвания.

Как действа ABA терапията?

Как действа ABA терапията?

Няма такова нещо като „универсална“ ABA програма за аутизъм. ABA не е предварително пакетиран набор от упражнения. Вместо това всяка програма е проектирана с мисъл за отделния обучаем.

Положителното подсилване е ключов компонент на ABA терапията. Това означава, че терапевтите хвалят децата за доброто им поведение и ги награждават със специални привилегии или значими награди. Това насърчава децата да продължат да практикуват новите умения, които са научили.

Ползи от ABA терапията

Крайната цел на ABA терапията е да даде на вашето дете инструментите и стратегиите, от които се нуждае, за да успее като възрастен, и да му даде повече независимост.

Подобряване на социалните умения

Целта на ABA терапията е да научи детето ви на поведение, което подобрява начина, по който той или тя взаимодейства с другите. ABA терапията може да помогне на детето ви да научи основни социални знаци и комуникационни умения като установяване на зрителен контакт и водене на разговор. Без значение къде попада вашето дете в аутистичния спектър, тези видове социални умения правят ежедневието му много по-забавно.

Придобиване на повече умения за независим живот

Най-добрият начин да научите детето си с НАС как да бъде независимо е чрез ABA терапия. Детето ви ще бъде по-малко зависимо от вас, ако научи умения като да се реше само, да спи през нощта без да се буди, самостоятелно да използва банята и други умения за самообслужване.

Помощ за родителите да разберат по-добре

ABA терапията е полезна не само за вашето дете, а също така тя ви учи като родител как да разберете по-добре нуждите на детето си и да го подготвите за живота в бъдеще. Децата с аутизъм не винаги могат да съобщят своите нужди, но ABA терапията може да ви научи как да разбирате техните нужди на по-дълбоко ниво, което иначе е трудно постижимо.

Уникална терапия за всяко дете

Няма универсален подход при ABA терапията. Всяко дете с аутизъм е уникално, както и обстоятелствата, в които се намира. ABA терапията е адаптивна и съобразена специално с вашето дете.

Подобрява цялостната удовлетвореност от живота

Способностите и поведението на вашето дете очевидно ще се подобрят в резултат на добре разработена учебна ABA програма, включително неща, които никога не сте могли да си представите, преди да започнете терапията. Ниските очаквания на учителите, членовете на семейството и други специалисти към вашето дете се разсейват значително от тези подобрения.

Използвайки ABA терапия, можете да поставите висок стандарт на вашето дете, да му помогнете да достигне пълния си потенциал и да го подготвите за успех в живота. Освен това подобрената функция и независимост на детето ще накарат него и вас, както и самото дете, да се чувства по-овластено и доволно.

Много деца с НАС са се възползвали от ABA чрез усвояване на умения за развитие. Терапията може да помогне за подобряване на комуникационните умения, като същевременно намалява вредното поведение, като например самонараняването.

Сега, след като сте наясно с всички чудесни предимства на ABA терапията, можете да решите дали тя е най-подходяща за вашето дете и семейство. Разбира се, ползите надхвърлят представения тук списък, но това беше едно запознаване с ABA. Вашето дете несъмнено ще има полза от ABA терапията и вие ще можете да наблюдавате неговия напредък от първия ред.

За консултация, вържете се с мен днес тук!

Categories:

1 thought on “Защо ABA терапията е подходяща за терапия на аутизъм?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!