Видове терапия за церебрална парализа

0 Comments
Spread the love

Физическа терапия, ерготерапия и речева терапия са най-често използваните терапии при хора с церебрална парализа. Терапевтите по тези дисциплини предоставят различни видове специализирани терапии в зависимост от проблема и целите. Терапията помага на децата с церебрална парализа да развият и научат грубата моторика (големите мускулни движения), фина моторика (малките мускулни движения) и сензомоторните умения (интегриране на използването на сетивата с движението), комуникация и умения за ежедневен живот. Изключително важна е ранната интервенция. Тези терапии могат да са във вашия дом, училище или в амбулаторна среда.

Често използвани терапии при детска церебрална парализа (ДЦП)

Физическата терапия, ерготерапията и речевата терапии се използват за терапевтиране на различни симптоми на церебралната парализа. Повече от една терапия се използват заедно за подпомагане на цялостното развитие на детето. Когато става въпрос за терапии на деца с ДЦП, има различни изследвания в подкрепа на тяхното използване. Полезно е да обсъдите със специалист честотата и интензивността на терапията, която ще бъде ефективна за конкретните целите и проблеми на детето ви.

Има и алтернативни терапии (CAM от англ. език), коитохората с церебрална парализа често проучват. Това са терапии или интервенции, за които липсват изследвания и често са по-малко приети от основните терапии. Важно е да имате предвид, че безопасността може да не е била водеща при използването на определени алтернативни терапии за хора с церебрална парализа.

Физическа терапия при церебрална парализа

Физическа терапия при церебрална парализа

Физическата терапия третира силата, грубите двигателни умения и мобилността. Грубите двигателни умения включват големите мускули на тялото.

Физическата терапия включва:

 • Насочена към позата на детето;
 • Внимание към сензорната обработка;
 • Създаване на мускулен тонус;
 • Работа върху координацията;
 • Уменията за развитие;
 • Използване на адаптивно оборудване.

Дейностите включват упражнения за укрепване на мускулите, увеличаване на обхвата на движение и подобряване на баланса.

Физиотерапевтите често работят със семейството и местните доставчици на медицинско оборудване, за да разглеждат, поръчват и поддържат адаптивно оборудване, за да помогнат на детето да седи, да поддържа стабилността, позата и мобилността си. Оборудването за хората с церебрална парализа ще зависи от техните симптоми и нужда от подкрепа, цялостно подравняване и мобилността им. То може да включва неща като ортези, столове за активност, столчета за кола, проходилки, адаптивни колички и инвалидни колички.

Обичайни физически терапии

Общите дейности, използвани в терапиите на церебрална парализа включват:

 • Тренировка за съпротива/сила;
 • Упражнения за функционален баланс;
 • Упражнения за координация;
 • Бягаща пътека/походка;
 • Роботика—подпомагано от роботи движение;
 • Тренировка за издръжливост;
 • Обучение на спортни умения;
 • Разтягане;
 • Поддръжка с адаптивно и помощно оборудване;
 • Терапия с водни упражнения.

Ерготерапия при детска церебрална парализа (ДЦП)

Ерготерапия при церебрална парализа ДЦП

Ерготерапията е за всички „работни места“, които съставляват ежедневието. Ерготерапията отделя внимание на способността на детето да се грижи за себе си, как играе и работата или уменията, необходими за навигиране през учебния ден. Ерготерапията може да помогне на детето за подобряване на силата, мускулния тонус, координацията око-ръка, визуалните умения за възприемане и уменията за сензорна обработка.

Терапията се ръководи от детето, въз основа на дейности, които имат смисъл и цел за дейности, специфични за детето и семейството му. Ерготерапията ще обърне внимания на потенциално адаптивно оборудване и помощни технологии, които могат да повишат независимостта на детето. Адаптивни прибори за хранене, превключватели за достъп до компютри и електроника, адаптивни ножици и пособия за писане, шини и адаптация на дрехите, като ципове и кукички за копчета, са примери за видовете инструменти и аксесоари, които ерготерапевта може да избере да използва детето.

Общи дейности на ерготерапията при ДЦП

 • Терапия, предизвикана от движение (CIMT) – Това са група от интервенции, които имат три различни характеристики, включително някаква форма на ограничение (не позволяваща на детето да използва крайника по време на терапията) по-малко увредена или неувредена ръка.
 • Оформете нови умения (разбиване на задачата на по-малки задачи, които се надграждат една върху друга) за увредения крайник и възможност за повтаряща се практика.
 • Висока интензивност на терапията.
 • Бимануална интензивна терапия ръка-ръка (HABIT) – Този подход включва специфични дейности, които са функционални или забавни и които координират използването на ръцете. Има подобни принципи като CIMT (по-горе), но без ограничаване на крайник. Подобно на CIMT, HABIT се дозира много по-интензивно от конвенционалните терапии (често един или два дни в седмицата за по един час). HABIT се предоставя 6 часа на ден в продължение на 10-15 дни подред.
 • Сензорна интегративна терапия – Терапии, които подпомагат координираното използване на петте сетива и вестибуларната система. Тази система координира информацията за баланс и разбиране къде се намираме в пространството.
 • Терапии, свързани със зрението – Терапии, които помагат на детето да практикува координацията на ръцете и очите.
 • Някои терапии за хранене и използване на прибори или адаптивни инструменти за хранене.

Логопедична терапия при церебрална парализа

Логопедите могат да помогнат за развитието на комуникацията между родителите или лицата, които се грижат за тях, и децата.

Това може да стане чрез:

 • предезикови умения (вокализация);
 • език на знаците;
 • жестове;
 • картинни комуникационни табла;
 • комуникационни устройства за гласов изход.

Изборът за общуване може да намали разочарованието на вашето дете и да подобри шансовете му да изрази себе си.

Обичайна логопедична терапия при ДЦП

По-долу са изброени някои методи за речева терапия при ДЦП:

 • Дейности за езикова интервенция – логопед работи с детето, като играе и говори снего, използвайки снимки, книги, предмети или текущи събития, за да подпомогне езиковото развитие. Терапевтът може също така да покаже или да изиграе правилни начини за назоваване на нещата и да използва упражнения за повторение, за да изгради реч и езикови умения.
 • Артикулационна терапия – Упражненията за издаване на звуци включват терапевтът да играе или показва правилни звуци и срички на детето, обикновено по време на игра. Нивото на игра зависи от възрастта и специфичните нужди на детето. Логопеда физически ще покаже на детето как да издава определени звуци, като звука „р“, и след това ще покаже на детето, пред огледало, как да движи езика, за да издава тези звуци.
 • Орална моторика или терапия с хранене и преглъщане – логопеда ще използва много видове орални упражнения. Това може да бъде масаж на лицето и различни упражнения за езика, устните и челюстта, които укрепват мускулите на устата. Той също може да работи с различни типове храни и температури, за да помогне на детето да осъзнава устно по време на хранене и преглъщане.
 • Увеличаваща и алтернативна комуникация – това е всякакъв вид комуникация, различна от говорене. Комуникационни табла, диаграми или жестомимичен език обикновено са първите опции за подпомагане на комуникацията на малки деца. Докато детето ви расте, специализирани комуникационни програми могат да се използват на компютър, таблет или други електронни устройства. Тези устройства позволяват на вашето дете да има опции за това как да ги използва извън писането. Алтернативните комуникационни системи отстъпват както на речта, така и на писмената комуникация.

Информацията в тази статия е предназначена като отправна точка за научаване на възможните видове терапии при ДЦП.

Терапиите за церебрална парализа могат да бъдат различни за всеки човек. Попитайте вашия екип от специалисти за техните методи и подходи. Говорете за качеството и доказателствата за терапиите, рисковете и как терапията може да постигне конкретните цели на вашето дете и семейство.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!