Как да подобрим общата моторика и баланса на дете с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Балансът и грубите двигателни умения се научават чрез изучаване и движение.

Първо, балансът се отнася до способността да се поддържа контролирана позиция на тялото, независимо дали седи на маса или се движи нагоре и надолу по стълби. Детето трябва да има способността да поддържа позициите си както по време на статични (без движение), така и по време на динамични (движещи се) дейности. Без това детето може да изглежда некоординирано, тромаво или да се страхува от определени физически дейности.

Статичното равновесие е способността да се поддържа стационарна позиция с контрол (напр. игри „Замръзване“ или „статуя“). Динамичният баланс е способността да останете балансирани, докато сте ангажирани с движение (напр. бягане или каране на колело).

Груби двигателни умения

Грубите двигателни умения включват движения на големите мускули на ръцете, краката и торса. Тези умения включват координацията на мускулите и неврологичната система. Те са важни, тъй като влияят върху баланса и координацията и освен това формират основата за фини двигателни умения, които ни помагат да правим малки движения като закопчаване на дрехите или писане и рисуване.

 Децата се нуждаят от груби двигателни умения за ежедневните дейности в училище, у дома и в обществото, а тези, които се борят с грубите двигателни умения, имат проблеми с извършването на движения на цялото тяло като катерене и скачане. Те имат нужда основните им мускули да са достатъчно силни, за да правят неща, които обичат да правят.

Баланс на тялото

Балансът върви ръка за ръка с грубите двигателни умения и е също толкова важен. Това е така, защото балансът позволява плавно движение на тялото за дейности като участие в спортове и игри. Участието в спорт е полезно за поддържане на саморегулация за ежедневните задачи и също така помага на децата да развият и поддържат подходящо контролирано движение на тялото.

Когато балансът и грубите двигателни умения са естествени за детето, това ограничава енергията, изразходвана за изпълнение на задача, като по този начин минимизира умората. Освен това, при добър баланс има по-малка вероятност от нараняване, тъй като детето ще има по-подходящи постурални реакции, когато е необходимо.

Добър пример е протягането на ръце, за да се предпазят, когато паднат от колелото. Физическите качества на баланса и координацията също така позволяват добри пози за задачи на маса и последващ успех при фините двигателни задачи. Също така е важно за ръкописа, тъй като включва много контрол на позата в статично седнало положение.

Балансът и грубите двигателни умения се научават чрез изучаване и движение. Следователно, колкото повече се извършват, толкова по-добре ще се справят с тях.

Забавни начини за подобряване на баланса и грубата моторика на дете с аутизъм у дома

Забавни начини за подобряване на баланса и грубата моторика на дете с аутизъм у дома

Използването на батут е страхотна дейност за подобряване на баланса и може също да бъде част от сензорна диета. Повечето деца също обичат да подскачат нагоре и надолу във въздуха, така че това се превръща в естествено засилваща дейност, която насърчава повече игра. Освен това наличието на скок може да е полезно като мярка за безопасност за деца, които може да се нуждаят от повече помощ при скачане на батута. Това е особено полезно за деца, които все още не са уверени да скачат сами.

Детските площадки също могат да бъдат полезни за децата. Люлеенето на люлка може да помогне на децата да развият баланс, тъй като трябва да координират преместването на тежеста си и движението на краката си напред и назад. Освен това, постоянното катерене нагоре и надолу по игралните структури ще бъде полезно за укрепване на техните мускули и баланс. Въпреки че използването на оборудване на детските площадки като въжени стълби и клатещи се мостове може да е страшно, преди децата да свикнат с тях, те помагат за работата на основните мускули, които са важни.

Балоните и мехурчетата са други интересни начини за изграждане на груби двигателни умения, защото не можете да предвидите къде ще отидат и изисква от децата да се движат по начини, които включват внезапни промени в баланса и теглото. Същото важи и за хвърлянето, хващането и ритането на балони, които са по-лесни от използването на топка.

Триколките, тротинетките и колите с педали са полезни за детето, за да упражнява динамичен баланс. В заключение, грубите двигателни умения и баланс са от решаващо значение за развитието на детето и могат да се работи върху тях у дома и в различни условия!

За консултации и терапии можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!