Може ли детето ми да има аутизъм?

0 Comments
Spread the love

Детето е най-големият дар и след като го имате, всичко, което искате да направите, е да го защитите. Когато порастнат започвате да забелязвате как се държат, а някои родители се чудят дали детето им има някакви аномалии.

Диагнозата нарушения от аутистичния спектър (НАС) може да бъде особено плашеща, защото никой родител не е готов да чуе, че детето му не е щастливо и здраво. Може да сте объркани от противоречиви препоръки за терапии или да не сте сигурни кой е най-ефективният начин да помогнете на детето си. На всичко отгоре може да сте били „информирани“, че НАС е нелечимо състояние през целия живот, което ви кара да се притеснявате, че нищо, което правите, няма да има ефект.

Ранното откриване на аутизма има значително влияние върху по-нататъчното развитие на детето. Можете да получите за детето си помощта, от която се нуждае, за да учи, да расте и да процъфтява, като разпознаете ранните симптоми.

Какво е аутизъм?

Разстройство на развитието, което оказва влияние върху начина, по който хората се държат, учат, общуват и взаимодействат с другите.

Аутизмът е състояние, което продължава цял живот и признаците и симптомите могат да се появят при много малки деца. Аутизмът не може да бъде излекуван, но терапиите и дейностите за поддръжка могат да помогнат на човек с НАС да подобри симптомите и качеството на живот.

Какво е разстройство от аутистичния спектъра?

Тъй като аутизмът е разстройство от спектъра, хората могат да проявят широк набор от симптоми и с различна степен на тежест.

Признаци и симптоми на аутизъм

Лице с разстройство от аутистичния спектър може да прояви различни симптоми. Някои възрастни и деца без аутизъм може да проявяват подобно поведение и симптоми, но не всички възрастни или деца с аутизъм ще проявяват всички симптоми.

Диагнозата на разстройства от аутистичния спектър може да не бъде поставена, докато детето не достигне училищна възраст, в зависимост от тежестта на неговите симптоми.

Признаци и симптоми на аутизъм

Характеристики на разстройствата от аутистичния спектър (НАС)

Има две основни характеристики:

Постоянни дефицити в социалната комуникация и взаимодействие

Хората с НАС може да имат затруднения в развиването на умения за социално взаимодействие и комуникация. Ето някои характеристики на свързаните с НАС социални взаимодействия и комуникация:

 • Не осъществяват постоянен зрителен контакт, за да привлече нечие внимание;
 • Рядко сочат или задържат предмети, за да ви ги покажат;
 • Не отговарят последователно, когато името им бъде извикано;
 • Проявяват малък интерес към другите деца;
 • Рядко реагират на игри като „къде е лампичката“;
 • Рядко инициират имитиращи живота игри.

Ограничени, повтарящи се модели на поведение, интереси и/или дейности

Хората с НАС могат да проявяват необичайно поведение или интереси. Тези поведения или интереси отличават НАС от състоянията, определени само като проблеми със социалната комуникация и взаимодействие. Свързаните с НАС ограничени или повтарящи се интереси и поведение включват следното:

 • Имат силен интерес към определени играчки или предмети;
 • Подреждат играчки или други предмети и се вълнува, когато редът се промени;
 • Пляска с ръце, клатят тяло или се въртят в кръг;
 • Повтарят думи или фрази отново и отново (наречено ехолалия);
 • Имат необичайни реакции към звука, миризмата, вкуса, външния вид и усещането за нещата;
 • Предпочитат средата им да остане непроменена.

Родителството на дете с аутизъм има собствен уникален набор от предизвикателства и награди. Важно е да останете позитивни, тъй като разстройството от аутистичния спектър е пътуване през целия живот както за вас, така и за вашето дете.

Мога да ви помогна да навигирате в този процес с най-добрите налични терапии и възможности за лечение на аутизъм. За да получите поддръжката и услугите, от които се нуждаете, можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!