Ползи от играта на открито за деца с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Играта на открито е необходима за здравословното физическо, умствено и емоционално развитие на децата. Но изследванията показват, че днес децата прекарват повече време на закрито, отколкото на открито. Увеличеното време пред екрана, виртуалното обучение и пандемията от COVID-19 допринесоха за това децата да остават повече на закрито и да не играят навън. Играта на открито е от съществено значение за развитието на всички деца, особено тези от аутистичния спектър. Нека да разгледаме някои от предимствата на играта на открито.

Игри за деца с аутизъм на открито

Подобрява двигателните умения

Бягането, скачането и катеренето са ключови начини, по които децата изследват и развиват двигателните си умения. Доказано е, че играта на открито дава на децата по-развити двигателни умения, включително баланс, ловкост и координация. Позволявайки на децата да тестват и подобряват своите физически способности, те укрепват тялото си и стават по-уверени в движенията си.

Подобрява социалните умения

Взаимодействието със съучениците по време на учебния ден помага на децата да развият своите социални умения. Играта на открито обаче също може да помогне за оформянето на способността на детето да общува, да си сътрудничи и да се организира ефективно. Играта навън често изисква въображение и работа в екип, което помага на децата да имат положително взаимодействие помежду си. Цялата практика на редуване, споделяне и сътрудничество води до култивиране на критични поведенчески умения и е едно от най-големите предимства на играта на открито.

Предлага сетивно изживяване

Играта навън помага на децата да използват всичките си пет сетива, за да изпитат външния свят. Децата учат чрез сетивата си и престоят сред природата им позволява да виждат, чуват, докосват, помирисват и дори вкусват околната среда. Всичко това разширява и подобрява сетивните умения на вашето дете.

Увеличава обхвата на вниманието

Когато децата играят навън, любопитството им към света нараства. Те са свободни да се скитат и да изследват, където пожелаят. Ангажирането в самонасочени изследвания им позволява да останат фокусирани върху дадена задача за по-дълго време. Децата, които играят навън по самостоятелен начин, имат повишена инициатива да правят нещата сами. Освен това са по-привлечени да се занимават с дейности, които никога преди не са правили. Проучванията са установили, че децата, които имат проблеми с вниманието, са забелязали намаляване на симптомите си, след като са прекарали повече време в игра на открито.

Насърчава признателност към природата

Проучванията показват, че децата, които прекарват повече време навън и се чувстват свързани с природата, стават по-отговорни към околната среда от тези, които не го правят. Децата, които учат за растенията и животните сред природата, развиват по-голяма оценка за света, в който живеем, защото могат да го видят от първа ръка. Тази оценка води до състрадание към запазването на пространствата, които обичат, защото признават стойността им.

ЗА консултации и въпроси можете да се свържите с мен тук!

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!