Предимствата на домашната терапия при аутизъм

0 Comments
Spread the love

Домашната терапия при аутизъм, както подсказва името й, е предоставянето на терапевтични сесии в домовете на децата с аутизъм. Традиционната терапия обикновено се провежда в училище или среда за ранна интервенция. Домашната терапия е подобна в смисъл, че сесиите също обикновено се планират седмично или въз основа на график, определен от терапевта, като най-често включват само детето и терапевта.

Тази промяна в работното пространство и използването на домашната среда може да донесе ползи за децата или хората с аутизъм и техните семейства.

Терапията в домашната среда може да донесе ползи за децата или хората с аутизъм и техните семейства.

Терапията в дома осигурява удобство за семействата

Първо, домашната терапия елиминира ограничението за семействата, които нямат близък достъп до добри възможности за грижи за деца или които изпитват трудности при пътуването до клиниката или центъра. Например дете, за което през деня се грижи баба му, тъй като и двамата му родители работят. Баба му може да не е достатъчно добре физически, за да го води в центъра.

Избирайки домашна терапия, семейството ще получи постоянна подкрепа, интегрирана в обичайната им рутина и графици.

Освен това промените могат да бъдат предизвикателство за деца с поведенчески проблеми. Домашната терапия премахва необходимостта от напускане на дома, транспортиране до центъра или навлизане в нова среда. Използвайки предишния пример, някои деца от спектъра може да проявят предизвикателно поведение по време на пътуването до центъра и бабата може да се сблъска с проблеми да доведе детето сама.

Пътуването може не само да е натоварващо както за бабата, така и за детето, но може да е и опасно. Поведенческите проблеми могат да бъдат коригирани първоначално у дома и впоследствие ще стане много по-лесно за пътуване.

Освен това, с тези елиминирани преходи, терапевтът ще може да използва времето, за да се съсредоточи и да наблегне върху развиването на умения, вместо да преодолява съпротивата.

Като такава, домашната терапия е в състояние да отговори на нуждите на тези лица и семейства, като им предостави така необходимата помощ и удобство.

Терапията в дома е намиране на комфорт в позната среда

Хората с аутизъм могат да се почувстват претоварени или уплашени от клиничната или контролираната обстановка на центъра. Като такива, те могат да показват набор от поведения извън познатата среда.

„Домът е там, където е сърцето“.

Пренасяйки терапевтичните сесии в домашната среда, аутистите са склонни да се чувстват спокойни и спокойни.

Установено е, че комфортът и усещането за релаксация в домашната среда имат положителни ползи за разлика от клиничната или обстановката в центъра. Отпускането в позната среда улеснява свързването и изграждането на връзка с детето и неговата мрежа за непосредствена поддръжка, като по този начин се максимизират ползите от терапевтичните сесии.

Например дете с аутизъм се чувства комфортно в домашната си среда и като такова проявява по-малко предизвикателно поведение по време на терапевтичните сесии в сравнение с това, когато получава услугата в клинична среда. Това позволява на терапевта да надгражда други основни умения, необходими за ежедневното функциониране, като сътрудничество, отправяне на искания, толерантност към седене и тоалетна.

Персонализирани терапевтични сесии в дома

И накрая, като наблюдава децата в тяхната естествена среда, терапевтът ще може да събере пълна картина и да изготви подходящи и специфични планове за интервенция, за да насочи и приоритизира областите, в които те се нуждаят от подобрение.

Терапевтичните сесии могат да бъдат персонализирани и обобщени към домашната среда според нуждите на детето с аутизъм. Това позволява уменията да бъдат насочени към средата, в която е най-вероятно да се появят. Например социалните умения могат да бъдат насочени към братя и сестри с помощта на игри, които вече са членове на семейството и са познати на детето.

Терапията за аутист в домашна среда отваря много възможности пред детето да учи. Например, да се научите да почиствате играчките, да играе по подходящ начин с другите, да ходите до тоалетната самостоятелно, ежедневни процедури и др.

В обобщение, домашната терапия носи удобство на семействата, позволява по-добро изграждане на връзка поради това, че детето с аутизъм се чувстват спокойно в позната среда и също така позволява персонализиране на терапевтичните сесии според нуждите му.

Надявам се тази статия да е била полезна за тези, които не са сигурни за термина домашна терапия!

Ако искате да научите повече за домашната терапия, не се колебайте да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!