Признаци за изоставане в развитието на детето

0 Comments
Spread the love

Забавяне в развитието се счита, когато детето не достигне етапа на развитие за своята възраст. Те могат да варират от незначителни до нещо по-значимо. Повечето забавяния в развитието не са сериозни и обикновено се коригират с времето. А за някои причината е неизвестна. Развитието може да се отнася до двигателни умения, езикови умения и социални умения. Ако детето ви не достига етапи на развитие, като пълзене, ходене или говорене, то може да има изоставане в развитието. Ето няколко съвета какви признаци да търсите, ако подозирате, че детето ви може да има изоставане в развитието.

Езиково развитие на детето

Закъсненията в говора и езика са много чести при малките деца. Не се притеснявайте, ако детето ви не говори толкова, колкото по-големите му брат или сестра на неговата възраст. Ранното езиково развитие е много непредвидимо и се случва на етапи. Ако подозирате, че детето ви има забавяне на речта, ето някои признаци, които трябва да знаете:

  • Не бърбори и не реагира на силни шумове от 3 до 4 месеца;
  • Не се опитва да имитира звуци до 4 месеца;
  • Изобщо не реагира на звуци до 7 месеца;
  • Не използва нито една дума до 1-годишна възраст.
Има два основни вида забавяне в двигателните умения: в грубите и във фините двигателни умения.

Двигателни умения на детето

Има два основни вида забавяне в двигателните умения: в грубите и във фините двигателни умения. Забавянето в грубите двигателни умения засяга способността за пълзене или ходене. Забавянето на фината моторика влияе върху способността на вашето дете да използва прибори или да държи предмети правилно. Ако подозирате, че детето ви може да има забавяне в двигателните умения, консултирайте се с вашия педиатър. Той може да препоръча физическа терапия за вашето дете, за да помогне за изграждането на двигателните му умения. Признаците, че детето ви може да има забавяне в двигателните умения, включват:

  • Детето не може да седи без помощ до 6 месечна възраст;
  • До 7 месечна възраст не посяга активно към предмети;
  • Не пълзи или не може да стои, докато е придържано, до 1-годишна възраст.

Когнитивно забавяне в развитието на детето

Когнитивните или мисловните умения включват способността за мислене, учене и решаване на проблеми. Това е начинът, по който децата изследват света около тях, използвайки своите пет сетива. Това включва любопитство, научаване на броене, назоваване на цветове и научаване на нови думи. Ако забележите тези проблеми при детето си, те може да са признак на когнитивно забавяне:

  • Не имитира жестове;
  • Не се интересува от други хора;
  • Без очен контакт.

Ако имате притеснения относно развитието на вашето дете, споделете притесненията си вашия педиатър.

За консултация можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!