LEGO терапия за деца с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Децата аутисти са склонни да се съсредоточават върху няколко дейности и да ги обичат силно. Терапевтите в продължение на много години се опират на тези страсти, за да помогнат на децата с аутизъм да научат умения като сътрудничество, комуникация и символно мислене чрез игрова терапия.

Изследователите откриват, че конструкторите LEGO са особено плодотворен инструмент за терапия на аутизъм – и чудесен начин да помогнете на децата с аутизъм да изградят интерес, който могат да споделят с техните невротипични връстници.

Теорията за игровата терапия с LEGO при деца аутисти.

Теорията зад игровата терапия при аутизъм

Педагогът Мария Монтесори каза, че „играта е дело на детството“, с което имаше предвид, че децата учат чрез игра. Невротипните деца използват играта, за да разширят и по-добре да разберат своя свят чрез експериментиране, символична (въображаема) игра, физическа активност, спорт, социално взаимодействие и наблюдение.

Преструвайки се на възрастни, телевизионни личности или супергерои, децата се упражняват да използват говорим език и да се държат по очаквания начин. Играейки на организирани игри, децата се научават как да следват правила, да си сътрудничат със съотборници, да се редуват и да работят за постигане на обща цел.

Децата аутисти играят много по-различно от типичните си връстници. Те:

 • Склонни са да играят сами или да участват в паралелна игра (две деца правят едно и също нещо, но сами);
 • Запомнят и рецитират реплики или действия от филми или телевизията, но рядко разширявайте това, което са чули със собствените си идеи за герои или сюжетни линии;
 • Играят игри, но имат трудности със сътрудничеството, поемането на ред или работата към обща цел.

Много деца с аутизъм имат специфични модели на игра или рутини, които повтарят отново и отново. Те могат да пеят една и съща песен от едно и също телевизионно шоу по един и същи начин с еднакви движения на ръцете. Те изграждат едно и също нещо от кубчета или създават едно и също оформление на влакови релси.

Когато бъдат помолени да опитат нещо ново, те може да се разстроят ужасно, защото смятат, че карането на същата кола играчка по същия начин е успокояващо, докато промяната може да провокира безпокойство. Игровата терапия се стреми да помогне на децата с аутизъм да преодолеят своите предизвикателства.

Като надгражда съществуващите интереси, игровата терапия може да разшири комуникацията, въображението и социалните умения. Вместо да забраняват на децата да продължават с повтарящите се дейности, игровите терапевти използват различни техники, за да обогатят и подобрят дейностите си.

Ако едно дете многократно минава с камион върху една и съща част от килима, игровият терапевт може да постави препятствие върху килима – като по този начин се изисква детето да преговаря за промяната и да взаимодейства с терапевта. Чрез процеса на игрова терапия много терапевти са забелязали значително подобрение в езика, комуникацията, сътрудничеството и дори физическите умения.

Защо е създадена LEGO терапията

Конструкторите LEGO са популярни сред децата с аутизъм. Те предлагат проста, предсказуема, повторяема дейност, която може да бъде извършена без външна помощ. Те също са част от система от играчки, които изглеждат и работят по подобен начин.

LEGO също предлагат допълнителни бонуси, защото те:

 • Изискват силни фини двигателни умения и значителна сила на ръцете;
 • Изискват пространствени, визуални и аналитични умения;
 • Имат присъща стойност в по-широкия свят (LEGO играта е универсална и LEGO моделите и структурите са станали добре разпознаваеми не само като модели играчки, но и като форми на изкуство).

След като забеляза, че много деца с аутизъм вече са привлечени и обичат LEGO, клиничният невропсихолог д-р Даниел Легоф започна да експериментира с LEGO терапия през 2003 г. Идеята била да се създаде ефективна програма за социални умения, която може да се използва в различни ситуации и да бъде прехвърлена в реални – взаимодействие между връстниците в света.

Книга, публикувана през 2014 г., показва положителните резултати от създадената от него програма ( LEGO®-Based Therapy: How to build social competence through Lego®-Based Clubs for children with autism and related conditions). Днес има множество практикуващи и програми, всички фокусирани върху LEGO терапията. Въпреки че има различни подходи за поведение и развитие към терапията, повечето използват подобни техники за ангажиране на децата и изискване от тях да изградят умения, за да постигнат целите си, свързани с играта.

Как действа LEGO терапията

Целта на LEGO терапията е да изгради видовете умения, които могат да помогнат на децата да се ангажират по-добре с връстниците им, да споделят опит и да си сътрудничат. Това означава, че децата с аутизъм, които има вероятност да се възползват от LEGO терапията, вече са поне донякъде вербални и могат да следват както визуални, така и вербални инструкции.

В най-основната форма на LEGO терапия децата работят в група, като изпълняват следните роли:

 • Инженерът: Има набор от инструкции за модела и трябва да поиска частите от Доставчика и да насочи Строителя да сглоби модела;
 • Доставчикът: Разполага с части Lego и доставя на Инженера необходимите елементи при поискване;
 • Строителят: Получава частите от Доставчика и трябва да следва инструкциите, дадени от Инженера, за да направи модела.

Възрастен фасилитатор работи с групата, ако е необходимо, за да насърчи решаването на проблеми, комуникацията и ангажираността. В някои случаи няколко терапевта работят заедно, използвайки LEGO за изграждане на двигателни умения, улесняване на речта и подобряване на социалната комуникация.

Терапевтите, участващи в LEGO терапията, могат да бъдат професионални терапевти, логопеди, поведенчески терапевти или дори психолози.

LEGO терапията може също да бъде разширена, за да насърчи творческата игра и сътрудничество чрез разказване на истории, драматични дейности и иновации. Например, една версия на LEGO терапия кара децата да работят заедно, за да изградят версии на мним свят, описан в история, или да работят заедно, за да създадат превозно средство, което има специфични качества или може да се движи в определена ситуация.

Децата също могат да работят заедно, за да изградят по-сложни LEGO Mindstorms роботи и да ги програмират. В тези сценарии децата си сътрудничат в изграждането на сложен свят, разказването на истории или дизайн.

Ефективна ли е LEGO терапията?

LEGO терапията е изградена около съществуващи, ефективни и безрискови терапии. Това означава, че не може да навреди и вероятно ще помогне на детето ви да изгради умения и вероятно смислени приятелства, изградени около общи интереси.

Има ограничен брой проучвания, фокусирани върху LEGO терапията, и повечето от тях са проведени в малки групи от хора, които имат личен интерес терапията да успее.

Никой конкретен тип терапия не винаги е успешен за всяко дете с аутизъм и много зависи от химията на терапевтичната група и нейния фасилитатор. Във всяка терапевтична среда някои деца ще излязат с подобрени умения, докато други не.

Въпреки че единственото нещо, което рискувате с LEGO терапията, е време и пари, по-вероятно е да видите положителни резултати, ако детето ви:

 • Активно се наслаждава на изграждането на модели с LEGO;
 • Горе-долу е на същото ниво на нужди от подкрепа като другите деца в групата;
 • Има способността да следва словесни инструкции;
 • Показа поне известен успех в интерактивната игра в миналото;
 • Умее да променя установените си идеи без значително емоционално разстройство;
 • Мотивиран е да изгражда социални взаимоотношения с връстници.

Преди да започнете с LEGO терапията, обсъдете с терапевта(ите), за да определите какви са техните цели, каква е комбинацията от деца и какво включва техният терапевтичен подход.

Накарайте терапевт да се срещне и да оцени вашето дете с аутизъм, за да определи дали е готово за тази сравнително напреднала форма на LEGO терапия за игра. Ако не сте сигурни в това, може да помолите детето ви да участва за пробен период.

Ами ако детето ми не харесва LEGO?

Няма нищо магическо в LEGO. Всъщност същият терапевтичен подход може да заобиколи всеки съвместен проект, който включва съвместна работа по споделен проект към обща цел.

През годините терапевтите са работили с деца с аутизъм, използвайки широка гама от дейности, играчки и герои, които обикновено са интересни за хората с аутизъм.

Възможно е да се изгради терапевтична група около този или други споделени интереси. Въпреки това е важно групата да бъде правилно структурирана и улеснена. Също така е важно да се извършват предварителни оценки, да се определят показатели и непрекъснато да се наблюдава групата, за да сте сигурни, че има напредък.

За консултации и терапии можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!