Защо терапията за вашето дете със специални потребности е важна

0 Comments
Spread the love

Когато хората мислят за терапия, те често смятат, че трябва да има „голям“ проблем, преди да потърсят подкрепа и съвет. Това въобще не е така. Терапията е за учене – за деца и за родители. Става въпрос за намирането на най-добрите инструменти за подпомагане на способността на вашето дете да процъфтява и да бъде щастливо у дома и в училище. Децата със специални нужди, независимо дали става дума за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), разстройства от аутистичния спектър, дислексия, поведенчески проблеми, здравословни проблеми, тревожност или депресия, се нуждаят от колкото е възможно повече проактивна подкрепа, за да бъдат готови за нарастващите предизвикателства, пред които могат да се изправят. Има много терапии за обучителни затруднения и СДВХ и традиционното консултиране е едно от тях. Ето девет причини, поради които консултирането помага на детето със специални нужди.

Специални образователни услуги, за ученици от аутистичния спектър, в зависимост от техните нужди.

Придобиване на умения за справяне

Вероятно най-важното нещо, което всеки родител може да направи, е да научи детето си как да се справя със стреса. В нашия забързан, интензивен свят ние живеем с високи нива на стрес, с малко време за престой. Днес има малко толерантност към неудобството, което идва със стреса и предоставянето на инструментите на децата, да се справят сами с неудобните чувства, е подарък за днес и за бъдещето. Изграждането на толерантност към фрустрация е различно за всяко дете. Някои, които имат естествена устойчивост на стрес, имат „по-слънчев“ характер, докато други деца трябва да развият това умение. Каквото и да е предразположението или наборът от умения, детето може да научи здравословни умения за справяне с помощта на съ

Връзка между ума и тялото

Един от най-критичните начини да се научите как да управлявате стреса е да имате способността да установявате връзка ум-тяло. Всички задържаме стреса в тялото си и някои от нас са по-добри в забелязването на знаците, които тялото ни изпраща, когато мозъкът ни е под стрес. Когато се научим да разпознаваме това стягане в гърдите, изпотяване или ускорен пулс, трябва да отделим малко време и да възстановим баланса. Терапевтите инструктират деца и възрастни как да направят връзка ум-тяло с вид терапия, наречена соматична терапия. Тази терапия набляга на проследяването на усещанията през тялото и директното обучение как да ги разпознаваме, както и върху дихателната работа, вниманието, движението и понякога лечебното докосване.

Саморегулация

Много симптоми на затруднения в ученето са резултат от дисрегулация на централната нервна система (ЦНС), като по този начин оказват влияние върху поведенческата и емоционалната регулация. Когато децата или тийнейджърите попаднат в модел на прекомерна реакция към ситуации, хора или стимули, те откриват, че пречупването на този модел е много трудно без директна терапевтична подкрепа. Невробиологичните причини за трудностите в саморегулирането често се бъркат със симптомите на увреждания в обучението.

Терапевтите, които работят с деца със специални нужди, са обучени не само да подкрепят децата и тийнейджърите, но и да учат родителите как да управляват поведението, което идва заедно с проблемите на саморегулацията. Терапевтът може да помогне на децата и родителите да получат необходимите инструменти за промяна на семейната динамика и създаване на здравословно поведение.

Учене на изпълнително функциониране

Най-често диагноза като СДВХ или затруднено учене възниква поради проблеми с изпълнителната функция. Някои хора имат естествена способност да се фокусират и организират лесно, а други не. Фронталния дял на мозъка контролира изпълнителните функционални умения, като дава организация и ред на нашите действия и поведение. Изпълнителните функции включват планиране за бъдещето, стратегическо мислене, способност за възпрепятстване или забавяне на реакцията, саморегулиране, иницииране на поведение и гъвкаво превключване между дейности. Когато децата имат проблеми с изпълнителното функциониране, всяка задача, която изисква тези умения, се превръща в предизвикателство.

Въпреки че често се считат за характеристики на увреждания при учене, тези предизвикателства могат да бъдат преодолени с терапевтичен тренинг на изпълнителната функция, даващ на хората способността да управляват и жонглират с множество задачи, да се ориентират по различен начин към средата си и да посещават по-добре с директни инструкции за набор от умения.

Научаване на социални умения и социално мислене

За повечето развиването и поддържането на приятелства е естествен процес. Въпреки това, за някои деца и тийнейджъри със специални нужди могат да имат забавяне в развитието или клинични проблеми, които пречат на техните социални умения. Изоставането в развитието може да възникне във всички области, включително социалното мислене и социалното функциониране, като започване на социални взаимодействия, поддържане на социални взаимоотношения или разбиране на социалната прагматика.

Независимо дали става въпрос за клиничен проблем или изоставане в развитието, тези проблеми могат да попречат на способността им да се свързват с другите, като възпрепятстват контрола на импулсите с връстници, което затруднява разбирането с другите или да поддържат приятелството. Директното обучение в социалната сфера учи как да се управляват различните компоненти на социалните взаимодействия и прагматичната езикова комуникация. Уменията за социално мислене могат да се научат с директно напътствие и подкрепа от квалифициран терапевт в индивидуална сесия или групова обстановка.

Подобряване на самочувствието

Децата със специални нужди често не са успешни в работата си като ученици. Те може да имат затруднения с обръщането на внимание, четенето, общуването или комбинация от проблеми, които намаляват самочувствието им. Работата с терапевт, за намиране на начини за подобряване на чувството за самооценка, може да е от съществено значение и да предотврати по-късно високорисково поведение. В крайна сметка за родителите стои въпросът да гарантират, че емоционалното ядро на тяхното дете или тийнейджър е сигурно.

Разбиране на силните и слабите страни

Тъй като толкова много задачи могат да бъдат предизвикателство за детето със специални нужди, то вижда само това, което не може да направи. Консултирането е свързано с разбирането на всичките части на себе си. За детето със специални нужди идентифицирането на силните и слабите страни може да му помогне да се адаптира и да учи по-добре. Утвърждаването и обясняването на трудностите дава възможност на децата. Те често знаят, че нещо не е наред и вместо да се срамуват, могат да се почувстват по-добре, като разберат защо се борят. Един опитен терапевт може да помогне на родители и деца да впрегнат силните страни на детето и да ги развиват.

Свързване с емоциите

Децата и тийнейджърите със специални нужди могат да имат трудности да се свържат с емоциите си поради стрес и тревожност. Терапевтите помагат на децата да изразят емоциите с думи, така че да могат да се свържат с чувствата си, вместо да бъдат претоварени от стрес. За родителите научаването как да подкрепят децата си с емоционален език, по положителен начин, може да не дойде естествено. Докато невротипичните деца могат да уловят емоционален език, понякога децата със специални нужди трябва изрично да бъдат научени на това умение. Консултирането може да помогне на родителите и децата да научат езиковите инструменти, необходими за обсъждане на емоциите по начин, който намалява поведенческите реакции към стреса.

Подкрепа за родителство

Намирането на правилните насоки от обучен терапевт в подкрепа на вашето дете със специални нужди може да бъде безценно. За някои родители консултирането означава получаване на обучение през труден родителски момент. За други това означава получаване на редовна помощ, която се занимава с клиничните проблеми на вашето дете. Терапевтите могат да помогнат на родителите да се справят с препятствията на детството и юношеството, които често са по-предизвикателни за детето със специални нужди.

Независимо дали детето ви има СДВХ, затруднения в ученето или се нуждае от образователни помощни средства за лечение на дислексия, терапията за семейства и деца може да помогне за справяне с основните причини за затруднения в ученето, проблем с изпълнителната функция, проблем с вниманието или външни стресови фактори, пред които е изправено детето със специални нужди .

За консултации можете да се свържете с мен тук

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!