Игрова терапия – Какво трябва да знаят родителите

0 Comments
Spread the love

Децата обичат да играят и вече е добре установено, че играта е крайъгълен камък в детското развитие и учене. Играта е толкова важна, че Мария Монтесори, един от най-блестящите педагози на миналия век, описва играта като „работата на детето“.

Играта често се включва в различни форми на терапии за деца, като трудова терапия, говорна терапия и езикова терапия, за да им помогне да развият и практикуват различни умения. Съществува обаче и форма на педиатрична терапия, която е фокусирана единствено върху играта, възникнала от елементи на детската психотерапия, въведена от Ан Фройд през 20-те години на миналия век – игрова терапия.

Какво точно е „терапията с игра“? Върху какво се фокусира и дали вашето дете ще има полза от нея?

Какво е игрова терапия?

Игровата терапия е недирективна форма на психотерапия, ръководена от децата. Целта на игровата терапия е да помогне на детето да се справи със своите когнитивни, емоционални и поведенчески предизвикателства по подходящ за развитието начин. Игровите терапевти използват инструменти като играчки, пясък, изкуство, музика, движения и глина, за да помогнат на детето да изследва, изразява и безопасно да обработва трудностите, през които работи.

Според д-р Гари Ландрет, един от най-великите учители и лидери в областта на игровата терапия, играта може да облекчи стреса, да подобри връзките в отношенията, да стимулира творческото изразяване и изследване и да помогне на детето да регулира емоциите си.

Чрез докосване до невропластичността на мозъка (способността на нервната система да реорганизира своята структура, функции или връзки в отговор на стимули), положителните взаимоотношения и преживявания в сесиите с игрова терапия могат да помогнат на мозъка на детето да се пренастрои, което води до по-добро разбиране на техните проблеми, да имат по-регулирани чувства и по-адаптивно поведение.

Основният фокус на игровата терапия

Какъв е основният фокус на игровата терапия

Основният фокус на игровата терапия са взаимоотношенията и преживяванията, които:

 • Създават терапевтична връзка, която позволява на детето да регулира емоциите си;
 • Помагат на детето да изследва своите притеснения, да изрази емоциите си и да намери решения на проблемите чрез играта;
 • Дават възможност на децата и семействата да общуват по-добре помежду си, да изразяват чувствата си и да намират решения на проблемите, пред които са изправени;
 • Създават положителни структурни промени в мозъка;
 • Дават възможност на децата да изградят самосъзнание, увереност и устойчивост;
 • Осигуряват емоционално безопасна и приемлива среда, където детето може да преживее своя естествен процес на растеж и изцеление.

Може ли детето ми да се възползва от игрова терапия?

Доказано е, че игровата терапия е полезна за подпомагане на щастието, самочувствието, самоувереността, въображението, креативността, фокуса, комуникативните умения, способностите за решаване на проблеми и цялостното чувство за благополучие на детето. Следователно може да бъде полезно за деца от всички възрасти.

Въпреки това, тя често се използва и се оказва най-ефективен при деца на възраст от 3 до 12 години, особено при тези, които са изправение пред следните предизвикателства:

Деца с поведенчески затруднения

Например деца с аутизъм, тези с физически и обучителни увреждания, както и тези с широко изоставане в развитието – академичното и социалното развитие, което оказва влияние върху тяхното поведение и ръководене.

Малтретирани деца и деца претърпяли загуба или травма

Например деца, които са преживели или изпитват житейски стресови фактори от злоупотреба, загуба или травма, претърпели големи преходи или широк набор от предизвикателства от социални, емоционални и поведенчески проблеми.

Деца, които трудно изразяват емоциите си

Например деца, които са изправени пред емоционални и умствени предизвикателства като: безпокойство, депресия, затруднения с изпълнителната функция и самоконтрола, говорни и езикови затруднения и т.н.

Деца с ниско самочувствие и увереност

Например деца, които са срамежливи, плахи и такива, които имат трудности при започването и поддържане на взаимоотношения с връстници.

Какво можете да очаквате от игровата терапия

След като запишете детето си на игрова терапия, можете да очаквате:

 • Честота и продължителност на сесията – Сесиите ще се провеждат веднъж седмично, като всяка сесия обикновено е с продължителност 45 минути;
 • Вашето дете ще поеме водещата роля – Няма да има натиск върху детето ви, то може да прави нещата в своето време и както иска;
 • Играта ще успокои детето ви – Тъй като детето ви играе по начини, които му се струват най-естествени, това го улеснява да се отвори и да сподели чувствата си с терапевта;
 • Грижа за детето – Целите и стратегиите, прилагани в сесиите с игрова терапия, се основават на индивидуалните нужди на вашето дете;
 • Ролята на терапевта – Терапевтът ще наблюдава решенията, които вашето дете опитва по време на игра, и ще му помогне да научи активно нови начини за решаване на проблеми или преработване на минали травми

Ако смятате, че вашето дете може да се възползва от игровата терапия, моля, не се колебайте да се свържете с мен тук.

Categories:

1 thought on “Игрова терапия – Какво трябва да знаят родителите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!