Сексуално образование на деца с аутизъм

0 Comments
Spread the love

Учение за сексуалността

Когато едно дете продължава да учи, расте и се развива, ще настъпи момент, в който всеки родител ще трябва да „говори“ с него. Темата за сексуалността може да бъде неудобна за някои родители, деца или дори и за двамата. Въпреки това, колкото и да е трудно, е необходимо да се обучават децата на това за тяхна безопасност и подобряване на качеството им на живот.

За съжаление, обучението на деца с НАС относно сексуалността е до голяма степен пренебрегнато, тъй като родителите често не са сигурни как да говорят за сексуалността или вярват, че детето им или не е наясно със своята сексуалност, или не се интересува от интимност.

На първо място и най-важното – необходимо ли е изобщо да се прави това? Абсолютно! Децата с НАС съзряват физически и сексуално в съответствие с нормалните етапи на развитие и следователно е от решаващо значение да им се предостави същото образование за сексуалността, както се прави с невротипичните деца. Въпреки това преподаването на сексуално образование се усложнява от определени езикови и комуникационни проблеми и социални дефицити, които може да има дете с НАС.

Ето какво трябва да научите детето си за сексуалността и как можете да го направите по по-разбираеми начини!

Какво е сексуално образование?

Противно на общоприетото схващане, сексуалното образование не се ограничава само до темата за половия акт, а има широк набор от теми. а именно:

1. Интимност – интимни, лични части на тялото, публично и лично поведение и разговори и интимност (напр. събличане само насаме).

2. Предотвратяване на сексуално насилие и даване на съгласие – подходящо и неподходящо докосване, как да кажем „НЕ“ на нечии сексуални прояви, важността да не принуждаваме другите към секс и как да докладваме за сексуално насилие.

3. Пубертет и размножаване – хигиена (измиване на гениталиите), физиологични промени по време и след пубертета, менструация и мокри сънища и как работят репродуктивните системи.

4. Любов и връзки – разликите между любовта и увлечението, как да поканите някого на среща, как да се справите с отхвърлянето, важността на реципрочността и уважението, как да вземете решение дали да правите секс, срещи и брак.

5. Репродуктивни права и отговорности – въздържание, контрацептиви, аборт, последствия от него и забременяване.

6. Сексуално здраве и профилактика – мастурбация, ефикасност на различните методи за контрол на раждаемостта, симптоми на полово предавани болести и как да ги предотвратим, как да използваме презерватив.

7. Сексуална ориентация и полова идентичност

Кога трябва да започна да говорим на детето за сексуалността?

Като хора ние обикновено не обичаме промяната или да бъдем хванати неподготвени и тази съпротива срещу промяната е дори по-разпространена сред хората с НАС. Затова ранното започване ще помогне на детето ви да бъде по-подготвено за това, което предстои. Първите уроци по сексуалност трябва да започнат в предтийнейджърските години на детето и да обхващат темите за сексуалната анатомия и пубертета, така че детето ви да е наясно с промените, които ще наблюдава и преживее, когато премине през пубертета.

Хората с НАС са по-хипер наясно с телата си и съчетани с повишената нужда от сензорна стимулация, те са склонни да започнат да мастурбират в по-млада възраст. От решаващо значение е да не осъждате детето си, а да го научите на подходящото време и място за това. Например да мастурбират само в спалнята или банята си и да ги научат как и че трябва да държат вратата заключена, когато го правят. Възможно е да се наложи да научите детето си как да мастурбира правилно, за да го предпазите от самонараняване от използване на неподходящи предмети или средства за задоволяване на своите желания.

По време на юношеството трябва бавно да въвеждате другите области на сексуалното образование на вашето дете. Започвайки с връзките и срещите, както обикновено е през тази възраст, в която децата започват да изследват идеята за връзки. Следват сексуалната ориентация и полова идентичност, темата за секса и предпазните мерки и последствията, които идват с него, и дори законите около него като секса с непълнолетни. Разбира се, тези стъпки ще варират в зависимост от нивото на функциониране и разбиране на вашето дете.

Как да улесните разбирането на детето

Както споменахме, преподаването на сексуалност на деца с НАС е по-сложно поради проблеми и дефицити в някои области. Въпреки това има някои допълнителни инструменти, които можете да използвате, които да ви позволят да представите информацията по-разбираемо на вашето дете.

Анатомично правилните кукли са полезни при обучението на детето ви за сексуалната анатомия и физическите промени, които биха наблюдавали по време на пубертета. Когато преподавате сексуална анатомия, се препоръчва да използвате действителните термини, използвани за описание на човешки гениталии, за да се избегне объркване и погрешна комуникация.

Визуалните помощни средства като снимки и видеоклипове също ще бъдат полезни, за да помогнат на детето ви да научи повече за сексуалността, вместо да общува само с думи. И накрая, трябва да научите детето си чрез „Ами ако?“ сценарии. Не е достатъчно просто да ги научите на различните термини и дефиниции на различните теми за сексуалността. Например, колкото и важно да е момичето да научи за менструацията или момчето да научи за ерекцията, още по-важно е те да знаят какво да правят, когато това се случи. Това може да стане, като ги попитате „Ами ако?“ въпроси и съвместна работа с тях за обмисляне на възможни решения. Това ще подобри обучението на вашето дете по сексуално образование, както и ще повиши готовността му за ситуации, които могат да възникнат в бъдеще.

За консултации и терапии можете да се свържете с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!