Видове физическа терапия за синдром на Даун

0 Comments
Spread the love

Синдромът на Даун е състояние, при което човек има определени компрометирани физически характеристики. Той засяга индивидуалното развитие и може да причини изоставане в развитието на децата.

Физиотерапията за синдрома на Даун третира проблеми, като работи върху областите на тялото, засегнати от състоянието. Физиотерапевтите лекуват мускулите и ставите, използвайки техники за мануална терапия като масаж, електрическа стимулация и топлинна обработка. Те помагат за подобряване на състояния на хронична болка или болки в гърба, свързани със синдрома на Даун.

Значение на физиотерапията при синдром на Даун

Значение на физиотерапията при синдром на Даун

Значението на физическата терапия при хора със синдром на Даун е, че може да помогне при сколиоза, болки в ставите, мускулна слабост и гъвкавост. Освен това им помага да живеят по-здравословен живот, като укрепва мускулите им и подобрява баланса им, така че да не падат, докато ходят или тичат.

Синдромът на Даун е генетично заболяване, което засяга физическото развитие на тялото. Това може да доведе от лека до умерена интелектуална недостатъчност, което е състояние, което включва обучителни затруднения, но не засяга интелигентността или мозъчната функция.

Децата със синдром на Даун често имат нормален мускулен тонус и обхват на движение на ставите. Те също могат да имат малък размер на главата и плоски черти на лицето поради малкия си мозък.

Когато става въпрос за лечение на сколиоза при възрастни със синдром на Даун, има няколко налични опции:

Мануална терапия (ръчни или манипулативни терапии)

Този тип терапия включва използване на практически техники като масажната терапия, която помага за възстановяване на правилното разпределяне и подобряване на силата.

Тракционна терапия

Доказано е, че процедурата облекчава болезнения натиск върху гръбначните дискове чрез издърпване на гръбначния стълб.

Насърчава циркулацията в цялото тяло чрез масажни движения, прилагани върху различни зони като лакти или колене, което може да доведе до повишен кръвен поток през тези зони и да повиши нивата на сила!

Физическа терапия за Тортиколис

Тортиколис (състояние, при което главата е обърната на една страна) е често срещан проблем при деца със синдром на Даун. Това се случва поради слаб мускул на врата и може да се третира от физиотерапевти.

Физическата терапия помага за укрепване на мускулите на врата, което може да помогне за предотвратяване на повторна поява на тортиколис в бъдеще. Тъй като мускулите на врата са твърде слаби, за да държат главата изправена, наклонената глава може да причини други проблеми на човек.

Педиатрична физическа терапия

Педиатричната физиотерапия е вид терапия, която има за цел да помогне на децата със синдром на Даун да развият и подобрят двигателните си умения. Може да се използва по няколко причини:

Търкаляне и пълзене

Те са важни, защото помагат на детето ви да развие баланс и мускулна сила.

Практикуване на седене

Тренировките в седнало положение помагат за подобряване на силата в краката, като укрепват мускулите около тях, докато седят на нещо като топка или стол (този вид тренировки също ще им помогнат да се изправят отново).

Изправяне

Терапиите за изправено положение включват оборудване, което ви позволява да се изправяте без прекалено много енергия, така че е добро за укрепване на слабите мускули или подобряване на гъвкавостта на ставите (като ходене по стълби).

Терапия с коне (хипотерапия)

Хипотерапията е вид физическа терапия, която използва коне, за да помогне на хората с увреждания да се научат как да се движат и да се чувстват по-добре. Конете са нежни, любящи животни, които могат да бъдат обучени да предоставят подкрепа, когато е необходимо.

Хипотерапията помага на хората със синдром на Даун да развият увереност и самочувствие, докато работят върху собствените си физически способности, като яздят кон в конна база или в бази, където имат достъп до други дейности като плуване или игри с други деца (и възрастни), които също яздят коне.

Хипотерапията се използва и за подпомагане на хора с други увреждания, като например церебрална парализа. Целта е да подобрят баланса и координацията им по време на езда. Това се прави с помощта на специални упражнения, предназначени за нуждите на всеки човек.

Водна/ плувна терапия

Водната или плувната терапия е форма на упражнения, която е доказана като особено полезна за хора със синдром на Даун. Плуването е форма на упражнение с ниско въздействие, което може да укрепи мускулите и да подобри мускулния тонус, което от своя страна помага за подобряване на баланса и координацията.

Тази терапия също така осигурява сърдечно-съдови ползи чрез увеличаване на притока на кръв в тялото.

Водната терапия включва водни упражнения като плуване или тренировки в басейна или океана. Този тип терапия може да включва както плуване в открита вода (т.е. без бариери между вас и водата).

Въпреки това, дейности в затворени води, като например обучение как да използвате безопасно дъски за гмуркане, като се упражнявате първо на сушата, преди да опитате във вода, не са необходими при избора на водна терапия!

Как да изберем идеалната физиотерапия за синдром на Даун

За да изберете идеалната физиотерапия за синдрома на Даун, трябва да говорите с вашия лекар какъв тип лечение препоръчва. Терапевтът трябва да познава синдрома на Даун и да е запознат със специфичните нужди на децата със синдром на Даун.

Например, някои деца може да имат проблеми да седят неподвижно, докато други ще се нуждаят от допълнително време, за да изпълнят задачите, за да могат да научат нови умения по-лесно.

След като сте говорили с Вашия лекар и сте избрали терапевт, запознат със синдрома на Даун, уверете се, че той разбира от колко време се нуждае всяко дете по време на терапевтичните сесии. Така че те да могат да извлекат максимума от своите терапии, без да се чувстват претоварени от приемането на твърде много наведнъж!

Проучете различни видове физиотерапии за синдром на Даун, налични във вашия район (като водна терапия), преди да изберете такава, която работи най-добре за специфичните нужди на вашето дете.

Често сещани въпроси от родителите към физиотерапевтите на децата

Някои родители може да се почувстват объркани относно различните видове физическа терапия, достъпна за тяхното дете със синдром на Даун. Физиотерапевтът на детето може да помогне да се отговори на някои от тези въпроси.

Някои въпроси, които родителите могат да зададат на физиотерапевта на детето си:

Какви са възможностите и колко време ще отнеме?

В зависимост от тежестта на случая, вашият лекар може да предложи една от терапиите, споменати по-горе. Може да успеете да видите резултати след един до три месеца, но може да отнеме повече време, например при по-сложна професионална терапия на синдрома на Даун.

Ще имам ли нужда от шини или друго за моето дете?

Шини не се препоръчват за деца със синдром на Даун, а сухожилията не растат със същата скорост като мускулите. Но някои деца могат да се възползват от носенето на скоби на определени стави за стабилнос.

Какво включва терапията?

Терапията варира в зависимост от нуждите на вашето дете. Все пак повечето терапевтични сесии включват:

  • упражнения,
  • домашни тренировки
  • специфично спортно обучение

Те помагат за подобряване на функцията и изграждане на сила около специфични области на тялото, засегнати от синдрома на Даун (напр. баланс, координация, походка).

Как мога да помогна на детето си да извлече максимума от терапевтичните сесии?

Най-добрият начин да помогнете на детето си е да се уверите, че то получава достатъчно почивка и упражнения всеки ден. Можете също така да попитате за някаква болка или дискомфорт, които може да изпитват, както и дали има нещо, което ги притеснява по време на тези дейности или ежедневието.

  • Записвайте всички упражнения и дейности на вашето дете, за да знае кое е проработило и кое не;
  • Помогнете им да бъдат възможно най-независими, докато все още са на терапия;
  • Ако имате някакви специални притеснения относно физическата активност на вашето дете, говорете с терапевта за тези проблеми;
  • Обсъдете всички потенциални рискове за вашето дете при изпълнение на определени упражнения или дейности.

Как да разбера дали е готов/а за по-предизвикателни упражнения или дейности у дома?

Това ще варира в зависимост от тяхната възраст и ниво на способности. Все пак има някои общи насоки, които трябва да следвате: Ако могат да ходят без чужда помощ, значи са готови за по-предизвикателни дейности или упражнения у дома. Те също така трябва да могат да седят без чужда помощ, да хващат чаша или да си мият зъбите, без да падат и да нямат никакви затруднения да се изправят от седнало полжение на стол.

Трябва ли да направя нещо различно след края на терапията?

Има много различни неща, които можете да правите с детето си след края на физиотерапията за синдрома на Даун, но това зависи от възрастта и нивото на способностите му и колко промяна е необходима. Целта винаги е да се насърчават здравословни навици като правилно хранене и редовни упражнения.

Идеално време за започване на физиотерапия

И така, кога да започне физиотерапия при дете със синдром на Даун? Ако детето ви е диагностицирано с някакъв вид изоставане в развитието, трябва да помислите за започване на физиотерапия възможно най-скоро.

Колкото по-рано едно дете започне физиотерапия, толкова по-добри са шансовете му за постигане на напредък в определени области. Тези области включват развитие на речта и езика, груби двигателни умения (като ходене), социални умения (като игра с други деца) и фини двигателни умения (като държане на молив).

Не е нужно да чакате диагноза или детето ви да може да съобщи своите нужди. Колкото по-рано започнете терапията, толкова по-добри са шансовете на вашето дете да постигне напредък.

Заключение

Сега, след като научихте какво е физиотерапия и видовете терапии, налични за хора със синдром на Даун, вие сте готови да започнете търсенето на физиотерапевт във вашия район. Надяваме се, че успяхм да отговоря на всички въпроси относно физиотерапията за хора със синдром на Даун.

Ако имате допълнителни въпроси или искате повече информация можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!