Чести комуникативни нарушения при деца

0 Comments
Spread the love

Част от израстването е да се научиш да говориш. Но някои деца го правят по-трудно от други. За щастие, логопедите имат опит в това да им помогнат да развият езиковите си умения, от които се нуждаят.

Подозирате ли, че детето ви има нарушение в комуникативното развитие?

Ето някои от най-често срещаните.

Заекване

Нека започнем с едно от най-познатите комуникативни нарушения при децата – заекването. Заекването може да приеме много форми. Детето може многократно да произнася началната буква или сричка на думата. То също така може да удължава определени звуци или да прави дълги паузи по средата на изреченията.

Периодът на заекване, продължаващ по-малко от 6 месеца, е често срещан при децата, особено когато са под 4-годишна възраст. То може да премине от само себе си. При други обстоятелства логопедът може да даде на детето ви всички инструменти, от които се нуждае, за да преодолее заекването.

Дизартрия

Повечето от нас не се замислят точно колко малки и сложни мускули използваме, за да говорим. Въпреки че изисква малко усилия при хора без комуникативни нарушения, говоренето всъщност е изключително сложно действие. Децата с дизартрия изпитват затруднения при използването на подходящите мускули за говор. Най-често това двигателно нарушение на речта е резултат от увреждане на мозъка.

Ето някои от симптомите на дизартрия при деца:

  • Реч, която звучи „неясно“
  • Мърморене
  • Много бързо или много бавно говерене
  • Затруднено движение на устните, челюстта и езика
  • Логопедите могат да помогнат на вашето дете да победи дизартрията.

Детска апраксия на речта

Въпреки че това комуникативно разстройство е по-рядко срещано от останалите, които обсъдихме днес, то все пак заслужава внимание. Детската апраксия на речта е друго двигателно нарушение на речта, което затруднява говора на децата. Причините за него не са достатъчно разбрани, но експертите го приписват на увреждане на мозъка и генетиката.

Децата с това разстройство изпитват смущения в обмена на съобщения между мозъка и мускулите на устата. Но се проявява съвсем различно от дизартрията. Дете с апраксия може често да произнася една и съща дума по различни начини или многократно да набляга на грешната сричка.

Независимо дали детето ви има апраксия, дизартрия или заеква, логопед може да му помогне.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!