Монтесори метода в домашни условия

0 Comments
Spread the love

Техниката на Монтесори в домашни условия се използва рядко. Това се дължи на сложността на създаването на всички необходими зони вкъщи. По-препоръчително е да изберете няколко упражнения, които ще развият способностите на детето. В този случай трябва да използвате предмети, които са ви под ръка.

Например, за да може едно дете да научи концепцията за обем, можете да му покажете две чаши – пълна и празна. Когато детето излее течността от единия съд в другия, се формира идея за пълнене на чашата, за обема и понятията „повече” и „по-малко”.

Техники Монтесори в домашни условия

Ползи от Монтесори игрите

Монтесори игрите улесняват развитието на фините двигателни умения на детето. Бутони за разгъване по цвят или размер ще са ви полезни. Усета за красота у детето ще се развие ако се грижа за купено за него стайно цвете. В този случай е по-добре да изберете цъфтящи растения. Колко приятно ще бъде за детето, когато цветето, което е обгрижвало, цъфтне.

Среда за Монтесори игра

Ранното развитие на децата с Монтесори игри у дома включва създаването на специфична среда, благоприятна за самопознание. Необходимо е да се подредят няколко специални зони в стаята.

В една зона трябва да поставите играчки. Като такава, в буквалния смисъл на думата, системата Монтесори не предполага играчки. Това означава, че основната им функция е развитие на практически умения, което трябва да носи удоволствие под формата на игра. В началото на обучението това са доста прости предмети – пластмасов комплект за гладене, чинии и т.н.. Играейки с тях, детето придобива умения за самообслужване.

По-късно ще ви трябват играчки Монтесори, с които детето ще овладее основите на броенето, ще се запознае с количеството, ще развие двигателните умения и вниманието.

В друга зона трябва да се поставят материали, които позволяват на детето да развие логическо мислене и фантазия. Отделно можете да създадете зона от реалния живот, в която детето ще се научи да мие, облича, обслужва, рисува и т.н.

Правила за развитие по Монтесори:

  • Не можеш да поставяш оценка на детето.
  • Необходимо е да се съсредоточите върху развитието на положителните качества у детето.
  • Подготовката на околната среда изисква педантичност.
  • Необходимо е да покажете на детето как да работи с материалите.
  • Не трябва да се игнорират въпросите, които детето задава.
  • Към дете, което е направило грешка, трябва да се отнасяте снизходително, то има възможност да я поправи. Но трябва да се подберат материали и играчки, които са безопасни за здравето и живота на детето.
  • Не можете да принудите дете в покой да действа. Трябва да предизвикаме желание за игра у детето.
  • Възрастният, общувайки с детето, трябва да му предложи най-доброто, на което е способен.

Играчките трябва да съответстват на възрастта на детето. Като правило са възможни занимания от най-ранна детска възраст (пример е бебешката дрънкалка). По този начин системата Монтесори е подходяща на всяка възраст.

Чести грешки и погрешни схващания за Монтесори метода

Днес, решавайки да възпитате дете по метода на Монтесори, човек може да препоръча на родителите да прочетат книгата на Мари-Хелън Плейс, озаглавена „60 урока с дете според метода на Монтесори“. Известен съвременен учебник за родители може да се нарече и книга от същия автор „Учене на букви по метода на Монтесори“.

За съжаление, днес е лесно да се срещнем с непрофесионализма на така наречените последователи на Монтесори, които всъщност не са запознати с нейната система. Обучението на деца от такива учители може да се основава на плагиатство на други автори.

Например, някои съвременни учители, скептично настроени към методологията и, обратно, ентусиазирани от нея, изтъкват, че Монтесори всъщност отрича възможността да се преподава на дете до 3 години. Създаването на групи за малки деца се счита често за погрешно схващане, тъй като подобни дейности не позволяват независимост.

Предлагам ви селекция от образователни игри по метода Монтесори:

  • Как звучи това – Кое дете не обича да удря ритмично с лъжичка в тиган или тенджера, да удря с пластмасови бутилки, с камъчета или монети? В крайна сметка, основното е да създават звуци, а децата го обичат! И колкото по-голямо ще бъде това разнообразие от „инструменти“ и видове музика, толкова по-остро ще бъде чуването от детето на звуците от околната среда.
  • Тактилна игра – Направете малка дъска с груби и гладки части, като залепите редуващ грапав и гладък участък на дървен блок. Чувствайки различни повърхности, детето ще може да се научи да ги свързва с понятията „гладка“ и „груба“. Подобна задача е много полезна за него.

Монтесори игри за деца

Многоцветна въртележка. За тази Монтесори игра, правите цветен кръг от картон, надписвате всяка от цветните клетки и боядисвате щипки със съответните цветове. Задачата на детето е да намери и свържи един щипка и клетка с кръг от същия цвят, като я наричат.

Монтесори игри за деца 1.5-2 години

Приравняване – една от най-популярните. Разделяне на елементи по цвят. За целта смесете избрани играчки от различни цветове заедно и оставете детето да ги подреди в цветове: жълто, червено, синьо и зелено. За да усложните играта, трябва да вадите елементи не с пръсти, а с пинсета/щипка. Детето може също да играе игра с играчки превозни средства, като ги сортира в категориите „земя“, „въздух“ и „вода“.

Изсушаваме пране – Детето трябва да окачи малки парченца плат върху малко въже с помоща на щипки. Подобна игра перфектно развива захващането с „пинсета“.

Упражняване на звуци – Обучението на деца над 2 години с букви и звуци може да става с азбучни пъзели. Целта на играта е правилно да поставите всяка буква в съответната й клетка, като същевременно я именувате, например с името на животно или обект върху тази буква. Можете да упражнявате звуци и букви дори докато плувате. За такава игра според системата Монтесори първо изрязвате буквите от водоустойчив материал и ги разпръсква във вода. Такава игра в банята ще бъде добро занимание.

Игра с разсипване – Дори почистването след играта може да се превърне в забавление и обучение. Пригответе зърно, тава и две големи чаши. Нека първо детето да си играе достатъчно със зърното: рисува, пише букви или поставя отпечатъци и след тован от едната чаша да изсипва цялото зърно в другата, без да губи нито едно зрънце.

Игра базирана на принципа на „матрьошката“ – За тази игра Монтесори са необходими различни играчки на принципа „матрьошката“ или кутии с различни размери. Принципът на забавлението е прост – да събира всички предмети, поставяйки ги последователно един в друг от малки към големи.

Готвене на зеленчуци – Играта със зеленчуци ще бъде полезна и забавна. Пригответе белени моркови и всякакви други зеленчуци за вашето дете. Оставете го да ги изтърка с четка за почистване и чак след това да ги яде. Ще видите колко гордо ще бъде дете, което ще приготви такава закуска за себе си.

Рисуване с пръсти – Развийте детското въображение, фините двигателни умения, независимостта и любопитството. Също така това е добър начин да тренирате цветовете. Ако възрастен се присъедини и покаже, че докато рисувате е възможно и дори е необходимо да изцапате пръстите и дланите с боя, това ще допринесе за още по-голямото удоволствие на детето по време на играта.

Пазим баланса – Залепете парче лента или тиксо на пода. Задачата на детето е да върви стъпвайки само на линията и поддържайки баланса на тялото. Тази игра Монтесори е насочена към координацията на движенията, моторното развитие и вестибуларния апарат.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!