Поведение за търсене на внимание и как да го намалим

0 Comments
Spread the love

Поведението, търсещо внимание, може да варира от глуповато до предизвикателно поведение и може да се прояви, когато детето или иска внимание от конкретен човек, или иска да отвлече вниманието ви от задача, която иска да избегне – например времето за лягане или къпане . Тези поведения могат да бъдат сигнал за промяна в рутината или подхода към повтарящо се негативно поведение.

Идентифициране на поведение, търсещо внимание

Идентифициране на поведение, търсещо внимание при аутист

Как можем да идентифицираме поведението, търсещо внимание?

Някои модели в поведението за търсене на внимание са, че детето обикновено знае, че действието, което прави, не е приятно или приемливо, но въпреки това го прави. Примери за тези неприятни поведения могат да бъдат прекомерното крещене. Друг издайнически знак би бил, когато детето ви ангажира, преди да покаже негативно поведение – например хвърля предмети от масата, докато гледате или го прави, докато не привлече вниманието ви. Може да бъде и нещо толкова просто като повтарящо се поведение, което привлича вниманието ви всеки ден.

Поведението на търсене на внимание варира към отделните хора, тъй като хората наоколо реагират по различен начин, затова е важно да сте наясно и да осъзнавате как реагирате и какви са конкретните поведения, на които реагирате. Това може да ви помогне да определите какво представлява поведението на търсене на внимание при вашето дете .

Намаляване на поведението

Намаляването на вниманието може да бъде трудно, когато става дума за агресивни деца. Агресивните деца или участват в самонараняващи се поведения, или стават насилствени със себе си и другите. Намаляването на поведението ще отнеме време и множество изпитания, преди детето да научи, че няма да бъде толерирано, когато има негативно поведение. Децата стават толерирани, когато им се обръща внимание под формата на отговор, независимо дали е да ги укорите или да ги коригирате – негативното внимание все още е внимание (Kohek, 2019).

Използвани са няколко стратегии за намаляване на тези негативни поведения при различни обстоятелства: функционален анализ, диференциално укрепване на подходящо поведение (DRA), диференциално укрепване на друго поведение (DRO) (Edelson, n.d.).

Функционалният анализ

Функционалният анализ се използва, за да се открият възможните причини за това поведение и как да се намалят тези открити задействания. Функционалният анализ включва въпроси като: „Кой е присъствал по време на поведението“, „Кога обикновено се случва?“, „Какво се е случило преди, по време и след това поведение?“, „Колко време обикновено продължава?“.

Диференциално подсилване на подходящото поведение (DRA)

Диференциалното подсилване на подходящото поведение (DRA) би било да се обърне внимание, когато детето е ангажирано с положително поведение, докато е ангажирано със задача, която обикновено го/я предизвиква. Могат да се изказват похвали, за да се напомни на детето, че се държи добре. Това е важно, тъй като то се фокусира върху доброто поведение, а не върху коригирането на отрицателното поведение, което може да не е толкова ефективно, когато детето вече е в разпад или има голям пристъп. Похвалите за добро поведение са напомняне и превенция на негативното поведение.

Диференциално подсилване на друго поведение (DRO)

Диференциалното подсилване на друго поведение (DRO) е, когато детето е ангажирано с някаква форма на подходящо и положително поведение. В тези случаи се обръща внимание, подобно на DRA, напомняне и предотвратяване на шансовете детето да се включи в негативно поведение за търсене на внимание. Похваляването на подходящото поведение също е укрепващо и би насърчило детето да повтаря подобно поведение в бъдеще, намалявайки вероятността от негативно поведение, търсещо внимание.

Специално време

И накрая, специалното време е друг метод за обвързване, както и за осигуряване на внимание на вашето дете всеки ден, което би намалило драстично тези споменати поведения, тъй като създава чувство за сигурност, че то винаги ще има това внимание по време на специално време.

Специално време е безусловно определено време всеки ден за вашето дете за поне 30 минути. Това специално време им се дава независимо от поведението им през този ден, причината е – за децата, които се борят да поддържат добро поведение, може никога да не успеят да „спечелят“ това внимание, ако продължават да се държат неподходящо, а понякога им е трудно да се контролират също.

Наличието на безусловно специално време всеки ден им дава сигурност, че не трябва да се ангажират с определени поведения и все още могат да получат вниманието, от което се нуждаят и желаят. Може да има определени правила за специалното време, за да се предпазите, например, ако детето има поведение, което е твърде насилствено, специалното време може да бъде намалено този ден.

В крайна сметка вниманието е необходимост, за която всички хора жадуват, и не е непременно лошо. Децата могат да бъдат научени да коригират своя подход, така че да искат внимание по подходящи начини.

За консултации можете да се свържите с мен тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page

Обади се!